Sabor danas glasuje o prvom proračunu u eurima, očekuje se usporavanje inflacije u 2023.

Hrvatski sabor u utorak će donijeti državni proračun za 2023. godinu, najvažniji financijski dokument države, prije toga glasovat će o 400-tinjak amandmana koje su podnijeli zastupnici.

Dan prije o tim su se amandmanima izjasnili Vladini predstavnici, prihvatili su ih samo deset, ostale su odbili.

Među prihvaćenima šest je oporbenih: tri SDP-ova, dva Socijaldemokrata, jedan IDS-ov, tri većinska: jedan HNS-ov, dva HDZ-ova i zajednički amandman vladajućih i oporbe, odnosno HDZ-a, HDS-a i Socijaldemokrata.

„Tako pokazujemo otvorenost za sugestije nekih od oporbenih zastupnika i stranaka, što smatramo dobrim“, rekao je premijer Andrej Plenković i naveo kako su ti amandmani vrijedni oko 9,5 milijuna eura.

Proračun koji će Sabor donijet u utorak prvi je proračun u eurima, njime se predviđaju prihodi države od 24,9 milijardi eura i rashodi od 26,7 milijardi eura te deficit proračuna opće države od 1,6 milijardi ili 2,3 posto BDP-a. U idućoj se godini očekuje i usporavanje inflacije s ovogodišnjih projiciranih 10,4 posto, na 5,7 posto.

Sedmi Plenkovićev proračun ima tri osnovna cilja: ublažiti posljedice krize, očuvati gospodarski rast i razvoj te očuvati socijalnu sigurnost.

Sabor će glasovanje početi u 10 sati.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...