SAD će od Pfizera naručiti 10 milijuna doza lijeka za koronu

Američka vlada naručila je od laboratorija Pfizer 10 milijuna doza lijeka protiv covida za 5,29 milijarda dolara, što su odobrile zdravstvene vlasti, a predsjednik Joe Biden tvrdi da će ih dijeliti besplatno.

Farmaceutska tvrtka, koja prodaje cjepivo protiv virusa u suradnji s BioNTechom, predala je početkom tjedan zahtjev za hitno odobrenje tog dugo očekivanog lijeka koji se uzima jednostavno kod kuće prvih dana simptoma u slučaju zaraze. 

“Čak i ako agencija tek treba dati zeleno svjetlo, odmah sam poduzeo mjere kako bi jamčio dovoljne količine lijekova za američko stanovništvo”, naglasio je Biden u priopćenju. 

Vlada poduzima “potrebno kako bi jamčila da će lijek biti lako dostupan i besplatan”, dodao je Biden i inzistirao na važnosti cjepiva.

Antivirusni lijek, koji će se prodavati pod imenom Paxlovid, u kliničkim ispitivanjima je bio 89 posto učinkovit protiv hospitalizacija i smrti kada se uzimao unutar tri dana od pojave simptoma. 

Ta su ispitivanja provedena među osobama koje imaju veliki rizik od razvoja teških slučajeva covida-19.

Antivirusni lijekovi smanjuju sposobnost virusa da se replicira i tako usporava bolest. Oni predstavljaju ključnu nadopunu cjepivu za zaštitu od covida-19.  

“Cijepljenje je i dalje najvažnije za zaštitu sebe i drugih i za zaustavljanje ove pandemije”, naglasio je američki ministar zdravstva Xavier Becerra u odvojenom priopćenju. “Ali one koji se razbole i prijete im teške posljedice, pilule bi mogle spasiti od odlaska u bolnicu”, dodao je. 

Narudžba Washingtona predviđa 10 milijuna doza lijeka, a prve će stići do kraja godine i u 2022. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...