Sanja Milanović o aferi ocjene: ‘Mail sam poslala u dobroj namjeri. Imala sam jedan cilj…’

Prva dama Sanja Musić Milanović za RTL je govorila o sprovodu kraljice Elizabete, summitu prvih dama i gospode, a naposljetku se osvrnula i na aferu Daj 5!

Brigitte Macron je jedna od prvih dama koje dolaze na summit prvih dama koji ćete organizirati u Hrvatskoj? O čemu se radi? Kad stižu, tko stiže?

– To je jedan projekt Svjetske zdravstvene organizacije. Desetljećima smo u suradnji i vodim istraživanje o stanju uhranjenosti djece u Hrvatskoj. 45 od 53 zemalja koliko pripada regiji uključeno je u istraživanje. Mi smo u kontaktu i komunikaciji 15-ak godina. Mimo toga sam jedan od 20 savjetnika direktora za Europu WHO-a i to za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti i stvarno pokušavamo stati na kraj nekako kroničnim nezaraznim bolestima. Sve pokazuje da je zajednički nazivnik i rizični faktor debljina. I kako stati na kraj debljini, bome nikako čini se nama jer što god netko poduzme nije dovoljno i problem raste i raste… Desila se i pandemija. Mi to zovemo sindemija. Sinergija dviju pandemija zašto što se zna da je rizik za čak dobiti koronu, ne teži oblik, nego uopće biti pozitivan- debljina. Zna se da je porast debljine prisutan tijekom pandemije covida. Prvo istraživanje koje je proveo Robert Koch institut prikazao na odraslima je da je 20 puta brži porast tjelesne mase tijekom same pandemije nego prije nje. Jedna uvjetno rečeno dobra stvar se dogodila za pitanje debljine, a to je da su ljudi osvijestili da je debljina zdravstveni rizik. To nam je bila početna osnova za reći da moramo napraviti nešto stvarno jako i dignuti priču na višu političku razinu i napraviti ono što je neophodno napraviti za riješiti problem debljine-multisektorskom. Kako je moj suprug u međuvremenu postao predsjednik, a ja sam u tom ‘Advisor Councilu’ je došla ideja WHO-a win-win situacija. Imamo priliku pozvati prve dame i gospodu i zaista to dignuti na jednu višu razinu. Oni će svi biti pozvani u Hrvatsku, Michelle Obama je bivša, imamo razgovore o tome bi li ju pozvali ili ne. Ona je ipak bivša prva dama i ono što je vrlo važno ne pripada Europi, to je europska regija od 53 zemlje. Mogla bi biti specijalni gost, ali to ćemo još vidjeti… – objasnila je Musić Milanović.

Prisjetila se i kada je o tome govorila pred ministrima 50 zemalja u Tel Avivu.

– To je bio ministarski sastanak WHO-a za Europu gdje sam se obratila kao član i kao supruga predsjednika Hrvatske i službeno sam najavila da će se u Hrvatskoj sljedeće godine održati summit prvih dama i gospode na temu prevencije debljine prvenstveno u dječjoj dobi. Jako puno radimo. Nismo baš prepoznati bez razloga. Imamo projekt ‘Živjeti zdravo’ koji je zaista multisektorski projekt dva put nagrađen od strane Europske komisije. Imamo i automate po školama, ja pričam punih 20 godina o automatima da budemo svjesni vremena u kojem živimo i možemo ih izbaciti ili ne. Ako ih izbacimo ostajemo bez prostora u koji bi možda mogli smjestiti nešto zdravo. Ja sam za to da se ti automati iskoriste i da se zamijeni paleta proizvoda u njima. Iz postojeće u ono o čemu pričamo i što preporučujemo – kazala je.

Naposljetku se osvrnula i na aferu Daj 5! Na pitanje je li joj žao što je poslala mail, Musić Milanović je odgovorila:

– Gledajte, ja sam taj mail poslala zaista u dobroj vjeri. Ja vam na cijelu tu priču gledam, roditelji i nastavnici su tu sa zajedničkim ciljem, a to je odgoj i obrazovanje djece. Uočila sam, po mojem mišljenju, na određene stvari na koje sam htjela ukazati i zapravo imala sam isključivo jedan cilj. Ukazati na nešto što sam primijetila da stručne službe te škole procijene je li tomu tako ili nije. I ako je, tijekom ljetnih mjeseci eventualno nađu način da se poboljša kvaliteta nastave jer to je za svu djecu dobro – govori.

Na upit bi li isto opet napravila, dogovorila je: “To mi je jako teško u ovom trenutku odgovoriti. Ne znam bih li opet napravila. Ovisi od situacije.”

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...