SDP-ovog Sabu su osudili, a zagorskim HDZ-ovcima ništa: “Bili su u identičnoj situaciji”

 

Sve je isto, apsolutno je identična situacija kao sa slučajem Sabo, ali donesene su suprotne odluke, govori nam odvjetnik Anto Nobilo.

Referira se, naravno, na aferu “Kaj bi štel biti?” i Uskokovo odbacivanje kaznene prijave Viktora Šimunića protiv saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka i bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka. Podsjetimo, riječ je o aferi koju su razotkrila 24sata.

Šimunić, koji je tad bio nezavisni vijećnik, a sada je gradonačelnik Oroslavja, snimio je kako mu HDZ-ov dvojac nudi funkcije i tajno financiranje kampanje. Uskok je odbacio prijavu pozivajući se na dva, u najmanju ruku neobična objašnjenja. Prema njima, kazneno djelo podmićivanja vijećnika nije se moglo ostvariti jer Šimunić u tom trenutku nije bio županijski vijećnik. Snimke su nastale neposredno prije izbora. Drugo objašnjenje još je čudnije jer, kako kažu, nakon snimki nisu poduzete nikakve konkretne radnje da se pogodovanje realizira. Teško je zamisliti kako bi se nastavile “konkretne radnje” kad je neposredno nakon snimki afera buknula u javnosti.

Ovdje treba povući paralelu sa slučajem Željka Sabe, bivšeg SDP-ova gradonačelnika Vukovara i dosad jedinog osuđenog za takvu trgovinu, nakon što je nudio pozicije HDZ-ovki Mariji Budimir u zamjenu za podršku u vijeću. Zbog čega je Sabo osuđen, a u oroslavskom slučaju Uskok odbacuje prijavu? Ni Budimir tehnički nije bila vijećnica jer u vrijeme nuđenja mita zabilježenog na snimkama još nije bilo formirano gradsko vijeće.

– Tako je. Kod Sabe također nije bilo konstituirano gradsko vijeće, a zakon nalaže da netko postaje gradski vijećnik tek nakon što se vijeće konstituira. Budimir formalno nije bila vijećnica i mi smo inzistirali na tom argumentu, ali Uskok je ustrajao, sud je potvrdio i odluka je potvrđena od Vrhovnog suda. A sad Uskok zauzima drugo stajalište, u kojem navodi da je bitno je li netko vijećnik ili nije, sasvim suprotno od slučaja Sabe – kaže nam Nobilo, koji je branio Sabu na sudu, i dodaje da je nevažno je li riječ o županijskom ili gradskom vijeću.

Upozorava da je ovo praktički identična situacija, osim što je Sabo dolazio iz redova SDP-a i nudio pogodnosti HDZ-ovki, a u Oroslavju imamo situaciju da netko iz HDZ-a nudi pogodnosti nezavisnom vijećniku.

– Po ovoj sadašnjoj odluci, progon slijedi samo ako je riječ o vijećniku, što znači da se sve muljaže neposredno prije izbora na neki način dekriminaliziraju. A ovdje treba reći i da Tušekova moć proizlazi iz toga što je bio šef lokalnog HDZ-a, njegovi su i vlast u državi te je bila riječ o zlouporabi društvenog utjecaja – smatra Anto Nobilo.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...