Šef stožera civilne zaštite Sisak Marko Krička: ‘Boks barijera je već trebala biti zamijenjena’

Vodena bujica rijeke Save probila je u četvrtak ujutro nasip u sisačkoj četvrti Galdovo poplavivši objekte na području naselja bivše Omladinske radne akcije, ugrozivši pritom i konje Udruge za terapijsko jahanje KAS koji su srećom spašeni.

Na početku emisije iz Krnice kod Petrinje javila se Zrinka Grancarić gdje 30 pripadnika Hrvatske vojske ojačava nasip dio kojega je također je stradao u potresu. Vojnici ubacuju vreće u bager koji ih prebacuje u kamion koji ih vozi još kilometar udaljenosti. Radit će cijelu noć, a oko 2 sata Tigrove će zamijeniti Gromovi. Smatra se da je taj dio trenutno najkritičnija točka kod Petrinje, a ojačavanje je počelo još tijekom dana. Vodostaj je trenutno oko jednog metra ispod vrha nasipa. 

– Privremeni nasip štitio je dio koji koristi udruga koja se bavi terapijskim jahanjem i puno građana, a prošlo je dvije godine i svakome je jasno da je boks barijera trebala biti zamijenjena ili da se ubrzaju stvari kad je u pitanju gradnja pravog nasipa – kazao je Šef Stožera civilne zaštite Grada Siska Marko Krička u emisiji Otvoreno

Generalni direktor Zoran Đuroković naglasio je da je u potresu kod Krnice došlo do likvefakcija, odnosno izbacivanja pijeska kroz tlo zbog pritiska. 

– U tom dijelu nasipa imali smo i rasjedne pukotine tako da se moralo raditi i mlazno injektiranje cementom kako bi nasip nakon obnove mogao izdržati i dodatne potresne sile – dodao je  Đuroković.

Kako kaže,  na tom području je trebalo izvršiti analize tla, izraditi projekt, provesti javnu nabavu i tek onda krenuti s radovima. Boks barijere u sisačkom predgrađu Galdovu je bilo brzo rješenje bez prethodnih istražnih radova jer su ondje pukotine unutar nasipa bile velike od 3 do 4 metra. Đuroković je kazao kako nije stradala sama barijera nego je došlo do izbacivanja pijeska, nakon čega je tlo uleglo – a voda se prelila.

– Predradnje za gradnju nasipa su napravljene, ali odr rujna,  zbog više situacija obrana od poplava i zimskih uvjeta, ondje se nije moglo raditi – dodao je Đuroković.

Krička je dodao kako se veliko procjeđivanje na tom dijelu dogodilo i u prosincu. Misli da se taj dio mogao preventivno osigurati zemljanom oblogom, kao što je napravljeno na drugim mjestima.

Šef stožera je pojasnio da postoje tradicionalne ‘kritične’ točke, ali i jedna nova. Naime, kod izgradnje novog mosta preko Odre u opasnosti je 20 do 30 kuća. Niti jedan naseljeni objekt u Sisku nije pod vodom. 

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...