Šef WHO-a tvrdi: Pandemija bi mogla završiti u 2022. godini

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije u novogodišnjoj je poruci izrazio nadu da bi 2022. pandemija mogla završiti. U svojoj objavi rekao je da svijet ima “alate za okončanje pandemije”. No, trenutne brojke pokazuju drugačije.

Glavni ravnatelje WHO-a  Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa optimističan je po pitanju koronavirusa, a to je objavio na LinkedInu. Poslao je i upozorenje ‘Što se nejednakost duže nastavi, to će pandemija dulje trajati’.

– Dvije godine od početka pandemije, alati dostupni za borbu protiv covida-19 i dalje su neravnomjerno raspoređeni diljem svijeta. U Africi tri od četiri zdravstvena djelatnika nisu cijepljena, dok ljudi u Europi i Sjedinjenim Državama primaju treće doze. Taj je jaz povećao izglede za pojavu novih varijanti, zaključavši nas u ciklus kontinuiranog gubitka, poteškoća i ograničenja – napisao je Tedros.

– Ako okončamo nejednakost, okončat ćemo pandemiju i globalnu noćnu moru koju smo svi proživjeli. I to je moguće – dodao je.

Nakon dvije godine dobro poznajemo ovaj virus!

– Nakon dvije godine sada dobro poznajemo ovaj virus. Znamo dokazane mjere za kontrolu prijenosa: korištenje maski, izbjegavanje gužve, održavanje fizičke distance, prakticiranje higijene ruku i dišnog sustava, otvaranje prozora za ventilaciju, testiranje i praćenje kontakata. Znamo kako liječiti bolest koju ona uzrokuje i kako poboljšati šanse za preživljavanje osoba koje pate od ozbiljne bolesti. Uz sva ova učenja i kapacitete, prilika da ovu pandemiju preokrenemo na dobro je u našim rukama – napisao je šef WHO-a.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...