Šefica UN-a za ljudska prava ne želi drugi mandat: Presudile su kritike nakon puta u Kinu

Šefica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Michelle Bachelet, najavila je u ponedjeljak da se neće kandidirati za drugi mandat, što je informacija koja je iznenadila njezine kolege, a objavila ju je u opsežnom govoru pred Vijećem za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

Bachelet je prošli mjesec otputovala u Kinu zbog čega su je kritizirale skupine za ljudska prava, kao i neke zapadne vlade, uključujući Sjedinjene Države, koje su kazale da uvjeti što su ih kineske vlasti nametnule u povodu njezina posjeta nisu omogućile potpunu i neovisnu procjenu kada su posrijedi ljudska prava.

“S obzirom na to da se moj mandat visoke povjerenice bliži kraju, ova pedeseta sjednica Vijeća bit će ujedno i moja posljednja” na dosadašnjoj funkciji, rekla je Bachelet, ne navodeći razloge svoje odluke.

Neki su diplomati kazali kako su očekivali da će Bachelet, bivša predsjednica Čilea, koju smatraju bliskom glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu, ostati na toj funkciji i nakon što joj istekne mandat u ovoj godini.

U govoru je rekla da njezin ured radi na ažuriranoj procjeni stanja ljudskih prava u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, gdje se mogu čuti tvrdnje po kojima su pripadnici muslimanskih Ujgura bivali nezakonito zatočeni, maltretirani i prisiljeni na rad.

Kina poriče sve optužbe o zlostavljanju u Xinjiangu.

“Izvješće će biti dano na uvid vladi prije objave, da bi se u obzir mogli uzeti i dodatni komentari”, rekla je o svome izvješću, koje je trebalo biti objavljeno prije nekoliko mjeseci.

Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, njezino je putovanje u Kinu nazvao “katastrofom” te ju je kritizirao jer je koristila kineski izraz “VETC”, kraticu za bivši centar za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, kada je govorila o objektima za masovna zatvaranja u Xinjiangu.

Isti je naziv ponovila i u svome govoru u ponedjeljak.

U pogledu situacije koja se odnosi na ljudska prava u Rusiji, Bachelet je rekla da je samovoljno uhićenje velikog broja tamošnjih prosvjednika koji se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu “zabrinjavajuće”.

Također je izrazila zabrinutost zbog izostanka napretka kada su posrijedi prava žena i ograničenja koja se odnose na pobačaj, misleći pritom na Sjedinjene Države gdje se očekuje da će Vrhovni sud poništiti bitnu presudu o pravima žena na pobačaj u cijeloj zemlji.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...