Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!

U Hrvatskom Saboru u tijeku je rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT-a.

Rasprava je poprilično burna, a u jednom trenutku su usred rasprave svi oporbeni zastupnici ustali sa svojih mjesta i došli za govornicu.

Neobičan prizor za Sabor, ali na jednom mjestu ujedinili su se Mostovci, Možemo, novi klub izbačenih SDP-ovaca, a pridružio im se i Zlatko Hasanbegović.

Pobunu je na Facebooku objavila zastupnica Marijana Puljak.

Riječ za govornicom preuzeo je zastupnik Mosta Nino Raspudić.

– Ovaj proces je protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići prtužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je prouzakonit. Kandidat Šveb je predao nevfaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor – rekao je Raspudić.

– Imamo fantomsku sjednicu Saborskog odbora na kojoj je bilo 5 nazočnih od 13 članova. Kad je nas šest oporbenih zastupnika napisalo predstavku, nisu nam ništa odgovorili. U ovoj situaciji gdje je Kazimir Bačić u zatvoru i gdje je nužno da novi ravnatelj bude izabran kristalno čisto u skladu sa zakonom kako bi se barem dijelom povratio ugled HRT-a u očima hrvatskih građana – dodao je.

Nakon njega, svim oporbenim zastupnicima zahvalio se Nikola Grmoja koji je pozvao zastupnike da ne odlaze iz Sabora te ako imaju nešto za obaviti da idu jedan po jedan iz Klubova.

Kaže kako je izrazito važno da se ova opstrukcija vladajućih nastavi kako se ne bi izglasalo imenovanje ‘suspektnog kandidata za ravnatelja HRT-a’.

Govorila je i Marija Selak Raspudić.

– Još snažnija cenzura koja sada prijeti HRT-u, nama se događa sada. Sjednica nije prekinuta, ali je prekinut prijenos sjednice. Kolege, morate se s nama oduprijeti ovoj medijskoj cenzuri. I ovoj u Saboru i onoj na HRT-u – poručila je.

Zastupnicima se obratio i predsjednik novog Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

– Ovo je u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju. Ovo je strašno. Dan prije kad ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima. To vam neće proći, zbog hrvatskog naroda koji vas je ovdje birao. Ovo je jedini način na koji oporba može prosvjedovati. Što trebamo napraviti, praviti se mrtvi? Ne dok nas je birao hrvatski narod ovdje – rekao je.

Siniša Hajdaš Dončić prozvao je HRT prčijom vladajućih i zahvalio se oporbenim zastupnicima koji su se ujedinili oko ovog problema.

– Ne radimo mi ovo iz svog hira, ovo je borba za vladavinu prava – poručio je Hajduković.

– Ključna je poruka ovdje danas: Rekli ste da nema oporbe. Evo vam oporbe. Ujedinjene oporbe. Cijela je ovdje i ne da više silovati javni servis – poručila je Selak Raspudić.

Marin Miletić poručio je kako je danas sretan što je zastupnik Hrvatskog Sabora i kako je sretan što se oporba ujedinila protiv korupcije.

Anka Mrak Taritaš rekla je da će oporba ako treba u Saboru biti do sutra jer se uvjeti za raspravu nisu stekli.

– U medijima se piše da oporbe nema. Oporba je danas tu da zaštiti demokraciju u Hrvata, da zaštiti ovaj sabor od predsjednika i dva vladajuća potpredsjednika. Oni su spremni nastaviti ovu sjednicu sukladno svojim razmišljanjima. Zadatak oporbe je da kažemo da smo mi tu – rekla je Mrak Taritaš.

HRT je prekinuo prijenos sjednice zbog pobune zastupnika, a obratila se i Sandra Benčić.

– Navodno ima još nekoliko manjih neovisnih medija koji prenose ovu situaciju. Nadam se da neki građani imaju prilike čuti zašto opstruiramo ovu točku dnevnog reda. Procedura kojom je točka došla na dnevni red je protuposlovnička. To je manji razlog. Puno veći razlog je to što je jasno da kroz prijedlog imenovanja novog ravnatelja HDZ želi napraviti potpunu kontrolu nad HRT-om. Mi bi trebali pristati da takvu osobu ta većina izglasa – rekla je Benčić, a Ante Sanader joj je u nekoliko navrata gasio mikrofon.

Govornicu je opet preuzela Selak Raspudić.

– Plenković govori da je NBA za sve. Ne treba ljudima govoriti tko je NBA, ljudi će to sami shvatiti. On tako samo pokazuje svoju nervozu. Ima stranaka kojima korupcija nije tkivo. Drugačiji svijet postoji, čeka da mu se pridruži ostatak Hrvatske. Ovaj narativ da ne postoji oporba i da je Plenković najsposobniji je onaj narativ koji je odbio 60 posto građana od politike. Ne, Plenković nije najsposobniji političar. U normalnoj državi on to ne bi bio, a kamoli oni koji su danas uz njega, a jučer su bili uz Sanadera – rekla je Selak Raspudić.

Uskoro više…

 Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...