Sloboda mišljenja, obrazovanje: Rusi i Turci signale koji dolaze od talibana ocijenili ‘pozitivnim’

Rusija je u utorak ocijenila da su uvjeravanja koja daju talibani da će poštivati slobodu mišljenja u Afganistanu pozitivan znak i pozvala sve strane na dijalog, a u pozitivnoj ocjeni prvih poruka koje stižu iz talibanskih redova pridružila joj se i Turska.

“Činjenica da talibani u Kabulu proklamiraju i dokazuju u praksi da namjeravaju poštivati mišljenja drugih po meni je pozitivan znak”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija podržava pokretanje “nacionalnog dijaloga” u Afganistanu “uz sudjelovanje svih političkih, etničkih i vjerskih snaga” u zemlji, dodao je.

“Vidimo naznake nade na strani talibana koji izražavaju želju za vladom s drugim političkim snagama”, rekao je, navodeći kao primjer obećanje talibana da će poštivati pravo djevojčica na obrazovanje.

Rusija smatra talibane zabranjenom terorističkom organizacijom, ali već nekoliko godina ima s njima odnose i njihovi predstavnici bili su primljeni u Moskvi.

Rusija je zadržala svoja predstavništva u Afganistanu dok Zapadnjaci bježe.

Ruski veleposlanik u Kabulu razgovarao je u utorak s predstavnicima talibana. On i drugi ruski diplomati od ponedjeljka su se više puta pohvalno izrazili o talibanima.

Lavrov je također istaknuo “pozitivan proces na ulicama Kabula, gdje je situacija mirna i talibani osiguravaju red”.

I Turska je u utorak ocijenila da su poruke koje su od preuzimanja vlasti poslali talibani  “pozitivne”, dodajući da su njezini predstavnici u kontaktu s pokretom islamističkih radikala.

“Pozitivno pozdravljamo poruke koje su do sada slali talibani, kako strancima, tako i diplomatskim predstavništvima, ali i svom narodu”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim jordanskim kolegom Aymanom Safadijem u Amanu.

“Nadamo se da će se to pokazati i kroz njihovo djelovanje”, rekao je Cavusoglu istaknuvši da Turska nastavlja kontakte sa svim stranama u Afganistanu, uključujući talibane.

Turska, koja ima nekoliko stotina vojnika u Afganistanu, sudjeluje u osiguravanju zračne luke u Kabulu zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Turski šef diplomacije rekao je da će se operacije evakuacije turskih državljana i stranaca nastaviti kada se stabilizira situacija na aerodromu.

Afganistanski lokalni tv kanal objavio je poruku koja se pripisuje  Muli Jakubu, čelniku talibanskog vojnog povjerenstva, koji je po ulasku u Kabul poručio da se ne upada u privatne domove i ne uzimaju tuđi automobili.

Isto tako, objavljeno je da su talibani naložili da se poštuju prava stranaca u Afganistanu te da se ne ulazi u diplomatska predstavništva i ne plijene diplomatska vozila, prenio je Reuters pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika.

Glasnogovornik talibana, Zabihullah Mujahid trebao bi održati konferenciju za novinare, javlja TOLOnews, afganistanski informativni program.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...