ŠOK! U Izraelu 14 osoba koje su primile treću dozu cjepiva zaraženo covidom, dvoje hospitalizirano


Prema podacima izraelskog ministarstva zdravlja, a koji su objavljeni na Times of Israel, 14 osoba koje su primile treću dozu zarazile su se virusom SARS-CoV-2, od čega su dvije osobe hospitalizirane. Ono što treba napomenuti jest da nije poznato jesu li se osobe zarazile prije ili nakon cijepljenja. Jedanaest od 14 osoba koje su zaražene starije su od 60 godina (i dvije hospitalizirane osobe starije su od 60 godina), dok su ostale tri osobe imunokompromitirane, naglasili su iz ministarstva.

“Izrael čini ‘veliku uslugu’ svijetu ispitujući na dijelu svog stanovništva djelotvornost docjepljivanja trećom dozom cjepiva za covid, istaknuo je prošli tjedan izraelski premijer.


“Ne radimo to samo radi nas. Mi smo, s jedne strane, malena zemlja, pa to neće utjecati na svjetske zalihe cijepiva (…) a s druge, dobit ćemo korisne informacije i odmah ih razmijeniti s ostatkom svijeta”, rekao je.

“Bez nas svijet ne bi znao ništa o djelotvornosti docjepljivanja (…), mi dakle činimo veliku uslugu ostatku svijeta”, dodao je premijer.

Od nedjelje i početka kampanje docjepljivanja više od 262.000 Izraelaca starijih od 60 godina, ili 21 posto te dobne skupine, primilo je treću dozu, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Trenutačno je 58 posto ukupnog stanovništva primilo dvije doze cjepiva, a taj udio među starijima od 60 godina iznosi gotovo 90 posto i tek 36 posto među mladima.

Prema podacima koje su podijelile osobe cijepljene s trećom dozom Pfizera, čini se kako su nuspojave od treće doze slične ili čak manje kada se usporede s nuspojavama nakon druge doze. Većina, odnosno oko 88 posto od 4500 ljudi koji su primili treću dozu i sudjelovali su u istraživanju, osjećali su se bolje ili slično kao i kada su primili drugu dozu. Oko trećine njih prijavilo je nuspojave, a ponajviše je bilo riječ o boli na mjestu ubrizgavanja injekcije. Jedan posto njih zatražilo je liječničku pomoć zbog jedne ili više nuspojava, a 0,4 posto ispitanih imalo je poteškoće s disanjem, prenose mediji.

Unatoč što spadaju u države s najprocijepljenijom populacijom, u Izraelu koronavirus doslovno divlja. S dvije doze je cijepljeno više od 62% stanovništva.

KORONA LUDILO! Izraelske vlasti mahnito cijepe ljude trećom dozom, čak ih i WHO moli da to ne čine

9-8-2021 FOTO-yt

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...