Spavanje i bore – spavanje u ovoj pozi najbrže stvara bore, izbjegavajte ju


Bore kojih se uvijek plašite – su neizbježne. Zapravo toliki je strah od istih da su se širom svijeta pojavila milijunska tržišta koja tvrde da se mogu boriti s njima.

Od losiona i napitaka do krema za učvršćivanje lica, tijela i botoksa, mnogi izdvajaju velik novac samo da bi zagladili bore. No sve te stvari znaju biti skupe i ne može ih si priuštiti svatko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ali, bore možete spriječiti promjenom nekoliko jednostavnih svakodnevnih navika i manjih ovisnosti.

Postoji tako i određeni položaj spavanja zbog kojeg se brže pojavljuju, prema znanosti.

Dakle, ako ih želite izbjeći, zaustavljanje određenih navika može pomoći usporiti proces starenja i bora.

Woman checking wrinkles in mirror

Foto: Robert Kneschke

Evo 4 stvari koje biste trebali prestati raditi kako biste spriječili pojavu bora:

1. Spavanje na boku

Spavanje na boku je ugodno. Ali, može uzrokovati velike bore na tijelu. Dok spavate na boku, koža stvara sitne nabore, što s vremenom može dovesti do ranijih bora. Prema istraživanju UK Sleep Assessment and Advisory Service, 41 posto od 1000 sudionika reklo je da spava na boku.

Mnogi su stručnjaci otkrili da spavanje na boku zapravo može proizvesti više znakova starenja, osobito bora od spavanja. Ove se bore često pojavljuju paralelno duž sljepoočnica, oko očiju, bočnog područja obraza i oko usta.

Prikazi ljudi u krevetu

Foto: Unsplash

– Pojedinci koji godinama spavaju na istoj strani često imaju primjetno više ‘bora od spavanja’, na strani na kojoj spavaju – kaže dermatolog Kachiu Lee. Dakle, spavanje na leđima najbolji je izbor za održavanje glatke kože i sprječavanje daljnjeg oštećenja tijekom noći.

2. Gledanje u telefon

Skrolanje po telefonu može doista ubrzati starenje. Očigledno, gledanje u ekran dulje vrijeme uzrokuje naprezanje očiju, što tjera na škiljenje i, na kraju, dovodi do prilično dubokih bora oko očiju. A prema stručnjakinji za njegu kože Elizabeth Rimmer, gledanje u telefon čini da se koža opušta mnogo brže nego inače. Istraživači su također otkrili da plavo svjetlo koje emitira telefon, također može dovesti do preranog starenja.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

3. Pijenje na slamku

Ima smisla kad razmislite o tome – zamislite dugogodišnje pušače koji dobiju čitavu gomilu bora oko usta kad ostare. Pokret nabiranja koji radite kada pijete na slamku vrlo je sličan pokretu pušenja, što ostavlja one koji piju na slamku s vrlo sličnim naborima.

– Da, opetovano pijenje na slamčicu uzrokuje da skupljate usne i mogu stvoriti bore od ponavljajućih pokreta mišića. Slično kao što mrštenje uzrokuje bore na gornjem dijelu lica – kaže dermatologinja Rebecca Baxt.

I dermatologinja Heather Woolery-Llyod se slaže, dodajući kako svaki pokret koji se ponavlja može povećati rizik od bora. No, ona objašnjava da se pijenje na slamku ne smije uspoređivati s pušenjem.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

– Na primjer, pušenje vjerojatno uzrokuje bore iz dva razloga. Jedan je šteta od slobodnih radikala uzrokovana pušenjem, a drugi je ponavljajući pokret napučivanja usana kako bi udahnuo. Teški pušači to vjerojatno čine pet minuta, 20 ili više puta po dan. Ako taj primjer primijenimo na korištenje slamke, to bi bilo da pomoću slamke pijete najmanje 20 pića dnevno, što većina ne bi mogla učiniti. Osim toga, korištenje slamke ne uzrokuje štetu kože izazvanu slobodnim radikalima. Dakle, čak i kad bi netko stisnuo usne kako bi koristio slamku 100 minuta dnevno, kao što pušač radi kad puši cigarete, ne bi imao iste učinke kao pušač – objašnjava.

Baxt se slaže s navedenim objašnjenjem, pojasnivši kako ne misli da bi korištenje slamke jednom tjedno ili manje bilo problematično, ali oni koji su skloni borama na usnama i ustima, trebali bi u potpunosti izbjegavati slamke.

Extreme Closeup on the mouth of a middle-aged woman

Foto: Michael Heim

4. Korištenje tople vode

Ako se možete odreći tople vode pod tušem, i možete hrabro izdržati pod mlakom vodom, možda ćete moći još malo zadržati dobar izgled.

Ako vam bore stvarno smetaju i ne možete si u budućnosti priuštiti botoks, počnite raditi na promjeni ovih loših navika. Međutim, ako želite živjeti svoj život, udobno spavati, i s vremena na vrijeme uživati u ljepoti parnog tuša, možda je vrijeme da prihvatite te male nabore, donosi YourTango.

POGLEDAJTE ‘SPOJ NA SLIJEPO’: KAKVA SUDBINA…SAZNALI DA SU ROĐENI NA ISTI DAN

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...