SPD blago ispred Merkeličinog CDU-a, nema vlasti bez Zelenih

Prvi rezultati na temelju prebrojanih glasova na izborima u Njemačkoj, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SDP) su gotovo izjednačene:  SPD vodi za 1,2 posto ispred CDU/CSU, no bez Zelenih nema vlasti. 

– Mi smo ostvarili dobar rezultat na izborima i to je nalog birača za SPD – rekao je socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz. On je izrazio zadovoljstvo što je SPD ostvario osjetno bolji rezultat od očekivanog i poboljšao svoje pozicije u usporedbi s prošlim izborima za 4.4 posto.

I kancelarski kandidat CDU/CSU-a Armin Laschet je usprkos uvjerljivom gubitku glasova u usporedbi s posljednjim izborima najavio sastavljanje vlade pod vodstvom demokršćana.

– Ja ću poduzeti sve da se ostvari vlada pod vodstvom Unije CDU/CSU –  rekao je Laschet i najavio kako teži koaliciji s liberalima i zelenima.

Započela je debata na kojoj sudjeluju glavni kandidati za kancelara, zvana Elefantenrunde, takozvani okrugli stol slonova. Debatu prenose svi njemački mediji, no iako je izrazito civilizirana, protukandidati se ne štede. Tako je konzervativni kandidat Armin Laschet rekao da njegova stranka može sastaviti vladu iako je na drugom mjestu. No pitanje je s kime, obzirom da je malo vjerojatno da bi Zeleni pristali na tu koaliciju. 

Stigle su najnovije projekcije ARD-a:

SPD: 25.7
CDU / CSU: 24.5
Zeleni: 14.3
FDP: 11.5
AfD: 10.5

Stigle su i projekcije ZDF 

SDP 25.9
CDU / CSU: 24.5
Zeleni: 14.1
FPD: 11.7
Afd: 10.5

Lider lijevog centra Olaf Scholz dao je do znanja da su spremni koalirati sa Zelenima ukoliko to bude potrebno. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...