što je to kitten heelPedesete su bile vrijeme elegancije, ženstvenosti i strukiranih suknji. Uz to, divno su izgledale cipele s majušnom potpeticom i vrhom u špic, modelom koji je proslavio dizajner cipela Roger Vivier. Autor je od 1953. do 1963. godine radio štikle za Christiana Diora, njihova je modna simbioza donijela svijetu predivnu cipelu koju volimo i danas.

Iako, sam naziv ‘kitten heel’ pojavljuje se po prvi puta u povijesnim izvorima Louisa XIV koji je bio visok samo 1.62 te nosio male pete kako bi dobio par centimetara. Ipak, njegova peta bila je široka, stoga su cipele novijeg doba preuzeli naziv te mu promijenili značenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trebale su služiti djevojkama koje još nisu odrasle žene, kako bi se pripremile za svijet štikli te se ne bi previše umarale na visokim petama. Kao za neko prijelazno vrijeme – to je bila glavna uloga ‘kitten pete’, efikasnost i praktičnost.

Brojala je oko 4 centimetra, što je uistinu čini elegantnom i nosivom, a sami dizajn bio je tanak.

Nosila ih je i Audrey Hepburn, koja ih je proslavila u filmovima kao što su Sabrina i Doručak kod Tiffanyja.

Iako osmišljen kao peta za zrelije teen djevojke, očito se dizajn svidio svima, pa i odraslim ženama, a Audrey ih je nosila na razne vrste haljina.

U devedesetima se vraćaju kao dio retro trendova, nosile su ih često manekenke koje su jurcale s revije na reviju. Naime, visokim se djevojkama svidjela činjenica da mogu nositi pete, a da ne izgledaju kao da su došle iz NBA lige. Tek par centimetara nozi daje eleganciju, cipela je fina, a opet nije previsoka.

Ovaj milenij vraća ih Manolo Blahnik, a onda i Miuccia Prada. Njih dvoje, modni lideri, donose dizajn koji je nosiv u raznim finim kombinacijama, no i na traperice jer moderno doba ima posebnu strast prema eklektičnoj modi.

I Jimmy Choo je imao ulogu u svemu, njegove su ideje također suptilno elegantne.

Već par godina hit su Diorove male štikle, a tu su i Pradice raznih boja, predivne i jednako elegantne.

Ova je cipela obilježila trendove u pedesetima, no i danas ima svojevrsnu retro notu, pa čak i kad na to nosimo neke casual hlače. Cool cure nose je i na hoodicu, predivne su u raznim modnim formulama.

Kitten štikle hit su i u večernjim trenucima, ako ne želite neke super visoke stiletto pete, a opet kombinacija treba biti elegantna, ovaj dizajn je top ideja. Pa čak i kao moderne natikače.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...