Suci su od danas u ‘Bijelom štrajku’: Evo kako to utječe na postupke razvoda, nasljedstva

Više od 70 posto sudaca od ponedjeljka je u ‘bijelom štrajku’, od toga na zagrebačkom području čak 90 posto. Odgodili su ročišta i najavili kako će raditi samo na hitnim predmetima kao mjera upozorenja zbog izostanka dijaloga s vlašću oko povećanja plaća.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je u nedjelju da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, od ponedjeljka 8. svibnja do petka 19. svibnja, provoditi mjere upozorenja, ili kako je postalo poznato u javnosti, kreću u ‘bijeli štrajk’.

UHS je precizirao da se u iduća dva tjedna odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, ističe UHS.

Što ide na čekanje?

– U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisi, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti primjerice, razvod braka – ističe Vesna Horvath, predsjednica UHS-ovog Ogranka III Zagreb, dodajući kako su obavijesti o odgodi ročišta poslane strankama.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je najavilo upućivanje u hitni postupak povećanje plaća za sve pravosudne dužnosnike. Planirali su povećanje plaća sudaca i tužitelja, prvenstveno općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto, kojima su se plaće trebale povećati za više od 300 eura. Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1300 eura.

Ministarstvo tako pedlaže povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja. Tim prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja nominalno će porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu, naveli su iz Ministarstva.

Predloženi će zakon Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak, dodali su u priopćenju.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...