Sukobi s policijom i dalje traju: Prosvjednici u Kanadi blokirali vrlo važan most prema SAD-u

Sukob između kanadske policije i prosvjednika koji blokiraju ključni most prema Sjedinjenim Državama nastavljen je i u subotu, više od sedam sati nakon što su se vlasti odlučile na pokušaj okončanja blokade toga važnog trgovačkog koridora.

Demonstranti koji se protive strogim vladinim ograničenjima uvedenim zbog pandemije, zauzeli su most Ambassador i drže ga peti dan zaredom, onemogućujući tako međunarodnu trgovinu. Svojim su ponašanjem potaknuli predsjednika Joea Bidena da ih pozove na prekid opsade, no još uvijek nema nikakvog signala da bi se promet mogao nastaviti i da će ovaj važan trgovački koridor početi funkcionirati.

Mostom Ambassador, najprometnijim kopnenim graničnim prijelazom u Sjevernoj Americi, do subote poslijepodne se, peti dan zaredom nije prometovalo.

Oko 15 kamiona, automobila i kombija blokiralo je u oba smjera promet, onemogućivši opskrbni lanac za proizvođače automobila u Detroitu.

“Pozivamo sve demonstrante da se ponašaju mirno i u skladu sa zakonom”, upozorila je na Twitteru windsorska policija, uz naputak putnicima da izbjegavaju to područje i da putuju alternativnim cestama.

Prosvjednici su u blizini postavili šatore i roštilje. I premda je policija uspješno potisnula prosvjednike s donjeg dijela mosta Ambassador, u međuvremenu je u to područje stiglo još istomišljenika koji su se pridružili prosvjednicima.

Policija Ottawe u subotu je objavila da čeka pojačanje kako bi se okončala ova “ilegalna okupacija”.

Kanadski prosvjedi nadahnuli su demonstrante da organiziraju slične blokade konvojima i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Novom Zelandu i Australiji.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...