Sutra grmljavinski sustav udara Hrvatsku! Mogući su ekstremni vodostaji. Alarm za cijelu zemlju

U Hrvatskoj će u četvrtak biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega.

Foto: screenshot/dhmz

Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom. Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 22 °C, glasi dnevna prognoza DHMZ-a.

Zbog jačeg juga upaljen je narančasti meteoalarm koji upućuje na opasno vrijeme na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću, Velebitskom kanalu i Sjevernoj Dalmaciji.

Foto: screenshot/dhmz

DHMZ je izdao i priopćenje o visokim vodostajima zbog obilnih oborina.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi. Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje, stoji u priopćenju.

Nakon utorka, još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju.

Naime, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke.

Na hidrološkoj postaji Hrvatsko na rijeci Kupi zabilježen je novi maksimalni relativni vodostaj.

Foto: screenshot/dhmz

Prema prognozi od 31.10., nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Krajem tjedna slijedi novi porast vodostaja s mogućim ekstremima.

Foto: screenshot/dhmz

Foto: screenshot/dhmz

Idućih dana promjenjivo s kišom

– Idućih dana na kopnu promjenljivo, povremeno s kišom, osobito čestom i ponegdje obilnom u petak i nedjelju. Najviše kiše past će u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Puhat će umjeren i jak jugozapadni, južni, na istoku i jugoistočni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Malo manje toplo, ali i dalje iznad prosjeka za doba godine.

Svakodnevno pratite prognozu 24sata

– Na Jadranu promjenjivo oblačno s povremenom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme u nedjelju te prije toga na sjevernom dijelu već u noći na petak. Jako i olujno jugo i jugozapadnjak u subotu će malo oslabjeti i bit će duljih sunčanih razdoblja, ali i dalje nestabilno- prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...