‘Svaki četvrti čovjek stariji od 65 godina nije cijepljen. Jako je velik rizik da oni teško obole’

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade. Apelirao je na sve ljude starije životne dobi da se cijepe. 

PRATITE UŽIVO: 

– Svaki izgubljeni život je jedan život previše. Imamo izlaz. Za najveći broj onih koji su najstarije životne dobi, ne apsolutni. Cjepivo ne sprječava apsolutno smrt, ali štiti. Civilizacijski doseg je to što cjepivo pomaže i u ovoj varijanti. Iskoristimo tu mogućnost – rekao je Beroš. 

– Svaka četvrta osoba iznad 65 godina nije cijepljena. Oni su u najvećem riziku da teško obole. To je ono što je bitno za naglasiti – poručio je. 

O covid potvrdama 

Komentirao je i navode o proširenju upotrebe covid potvrda. Rekao je da nije dobro da se javnost zbunjuje. 

– Možda netko na taj način želi napraviti pritisak na Vladu i Stožer, ali zbunjujemo populacijom – rekao je Beroš i dodao da su sve opcije na stolu, uključujući i covid potvrde, ali da će se one uvoditi ovisno o situaciji koja se detaljno prati. 

– Ono što svatko od nas može napraviti jest poštivati epidemiološke mjere i cijepiti se, ako nije, a mi ćemo i dalje nastaviti pratiti situaciju i ovisno o njoj donositi mjere – rekao je Beroš. 

Dodao je kako su dvije dobne skupine posebno zahvaćene porastom broja novozaraženih, a jedna od njih je od 10 do 19 godina, što upućuje na sustav školstva. 

‘Važno je slati jednoznačne poruke’ 

Na pitanje hoće li se Znanstveni savjet raspasti zbog izjava Gordana Lauca, Beroš je rekao da je naglasio da je važno da se građanstvo ne zbunjuje. 

– Članstvo u Savjetu je dobrovoljno, ono nije ničim definirano ni formalno. Nikome ne može zabraniti da iznose vlastite stavove. Važno je slati unisone i jednoznačne poruke. Međutim, svatko ima pravo na svoje stajalište. Nakon sjednice Savjeta se iznosi stav. On je jednoznačan i unison, a to je da cjepivo štiti. Uslijedili su komentari za koje bih rekao da nisu netočni, ali su izolirani i zbunjuju javnost – rekao je Beroš. 

Dodao je kako je loše da svi imaju isto mišljenje, ali ono što izlazi van bi trebalo biti jednoznačno, poručio je ministar. 

– Ne možemo mijenjati ničija osobna stajališta. Važno je imati što više znanstvenika uključenih u informiranje. S druge strane, naglasit ću već četvrti put, trebamo jasne poruke. U nekim se stavovima ne slažem s Laucem, ne radi se o teorijama zavjere ili o tome da netko zarađuje. To su njegovi stavovi i ja se s njima ne slažem, ali Savjet je tijelo koje Vladi daje informacije, a nakon sastanka se iznesu zaključci. Osuđujem daljnje elaboracije putem društvenih mreža. Ponekad su doista ta utemeljenja izolirana u pravu, ali kada se sagleda opći kontekst, ona se gube. Mislim da će se mnogi sad prepoznati u ovim riječima – rekao je. 

– Znanost nije dogma i znanost je tu da se propituje. Dobro je čuti one koji misle drugačije. Budite sigurni da ćemo, samo iz jednog razloga, jednoznačnih poruka, razmisliti o daljnjim porukama – rekao je. 

Na pitanje koliko se ljudi moguće nije cijepilo zbog Laucovih izjava, Beroš je rekao da bi “bili na konju” kada bi izjave Lauca bile jedini problem. 

– Na kraju svega, Stožer donosi mjere. Ovo je savjetodavno tijelo. Vlada je htjela otpočetka biti široko informirana – rekao je. 

O reformama i centralizaciji bolnica 

Što se tiče reformi, Beroš je rekao da se desetljećima nisu provodile reforme. 

– Ova Vlada, a tu sam i ja, koji sam u ovom trenutku na čelu ministarstva, odlučni provoditi reforme. Drago mi je što ova tema postaje top tema i tema koju čitamo na naslovnicama. To mi budi nadu da ćemo ovog puta nešto i napraviti. Imamo svoju viziju i percepciju, radni prijedlozi su upućeni svim zainteresiranima da daju svoje osvrte – rekao je Beroš i dodao kako je u fokusu bolesnik i zdravstvena zaštita u cijeloj državi. 

– Centralizirati županijske ustanove, to ćemo vidjeti. U ovom trenutku ću samo reći da županijske bolnice zbog neispunjavanja obaveza imaju gubitak od tri milijarde kuna bez troškova koje dodatno stvaraju. Naš zadatak je taj sustav ustabiliti. Je li centralizacija bolnica najbolji put, vidjet ćemo. To ne znači da ikome ukidamo prava – rekao je Beroš. 

– Da bismo mogli objediniti javnu nabavu za sve ustanove, preduvjet je vlasnička struktura. Objedinjena javna nabava je prvi korak ka kojem idemo i u tom kontekstu su poduzeti neki koraci – naglasio je. 

Uskoro više… Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...