Sve više zaraženih trudnica i u KBC-u Rijeka: ‘Žena (33) ima izuzetno tešku kliničku sliku’

Dr. Aron Grubešić, voditelj COVID jedinice KBC-a Rijeka upozorava kako je situacija u bolnici sve teža. Za Dnevnik Nove TV poručio je kako je puno teških bolesnika, pogotovo među necijepljenom populacijom. 

– Cijepljenih je na odjelu trenutno ispod 20 posto. I oni su redovito kao i do sada s blažom kliničkom slikom – rekao je. 

Ističe kako u bolnici imaju sve više i zaraženih trudnica. Većina njih nije cijepljena. 

– Kod njih imamo povremeno teške do izuzetno teške kliničke slike. Posljednja, evo, djevojka ’88. godište ima izuzetno tešku kliničku sliku – poručio je. 

Podsjetimo, u zadnjih tjedan dana je hospitalizirano nekoliko trudnica u teškom stanju nakon što su se zarazile koronavirusom. Neke od njih su na ECMO uređaju. 

– Većina međunarodnih javnozdravstvenih institucija i ginekoloških društava, i naš HZJZ, preporučuju da se trudnice mogu cijepiti jer dosad u većini slučajeva nije zabilježena ozbiljna nuspojava. Generalna preporuka svih tih društava je da je visoki rizik kod obolijevanja da će biti teža klinička slika. Preporuka je da svaka trudnica sa svojim ginekologom, koji joj vodi trudnoću, prodiskutira hoće li se ona cijepiti ili ne i koji su njeni rizici. Jesu li veći rizici ili je veća korist – objasnila je Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” prije nekoliko dana. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...