Tajnica Ministarstva vanjskih poslova: ‘Hrvati u Zambiji bi i prije vikenda mogli na slobodu’

Situacija je takva kakva jest, situacija da ste zatočeni nije ugodna, ali ih se tretira na dobar način, ne zlostavlja ih se. Ministar je razgovarao sa šefom delegacije EU koji je pričao s tamošnjim ministrom za zatvore, svi jako dobro znaju da su tamo Hrvati i da se za njih brinemo, rekla je za RTL o slučaju zatočenih Hrvata u Zambiji Andrea Metelko, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova

Otkrila je i da obitelji osmero Hrvata već sada prikuplja novac. Smatra da će i prije vikenda biti pušteni na slobodu.

– Već dogovaramo jedan smještaj kod Hrvata tamo, tako da im olakšavamo boravak – navodi.

Komentirala je i proces posvajanja djece u DR Kongu.

– Sama ta DR Kongo suspendirala je mogućnost posvajanja djece od stranaca, postoje izuzeci, državljani unatoč njoj mogu valjano posvajati, određuju broj, kvotu. Ostaje u potpunosti otvoreno jesu li odluke kongoanskih sudova valjane, pričekat ćemo postupak – kazala je.

Slučaj osmero hrvatskih državljana koji su na sudskom ročištu u Zambiji puštena da se brane sa slobode pokazao je brojne manjkavosti u sustavu socijalne skrbi koji je nadležan za posvajanje djece iz inozemnih država, što je rezultiralo najavama resornog ministra o promjeni zakona.

Od četiri para kojima se sudi u Zambiji, kojima se sudi zbog sumnje na trgovinu djecom, samo dva su upisana u Registar potencijalnih posvojitelja, što znači da imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje izdano od Centra za socijalnu skrb, glasio je odgovor Ministarstva obitelji i socijalne politike krajem prosinca.

Međutim, o preostala dva para nije bilo govora, što je navelo na zaključak da Ministarstvo o njima nije imalo nikakvih podataka. Međutim, prije nekoliko dana ispostavilo se da to nije sasvim točno.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...