Talibani najavili dolazak na sastanak o Afganistanu u Dohi

Talibanska vlada u nedjelju je službeno objavila da namjerava poslati delegaciju na skori sastanak u Dohi o situaciji u Afganistanu. Glavni glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je za TOLOnews da vjeruju da će njihovo sudjelovanje u pregovorima s Katarom koristiti Afganistanu kada je riječ o humanitarnoj pomoći i ulaganjima.

Sastanak u organizaciji UN-a održat će se 30. lipnja i 1. srpnja s ciljem povećanja međunarodnog angažmana u zemlji koja se suočava s nizom kriza.

Otkako su se vratili na vlast 2021., talibani su odbili pozive na uspostavu inkluzivne vlade i osiguranje prava žena na obrazovanje i rad. Nijedna država zbog toga nije priznala njihovu vladu. Državne rezerve zamrznute su na Zapadu, a glavni talibanski vođe nalaze se na američkim tjeralicama.

Vijeće sigurnosti UN-a ublažilo je ograničenja putovanja za ključne talibanske vođe kako bi mogli obaviti hadž u Meku. Osim toga, Europska unija prošlog je tjedna najavila da će toj zemlji poslati paket humanitarne pomoći od 150 milijuna eura (160 milijuna dolara).

Talibani su tražili više suradnje s UN-om, odbijajući pritom njegove inicijative.

Vijeće sigurnosti UN-a u prosincu je donijelo odluku kojom se od glavnog tajnika UN-a traži imenovanje posebnog izaslanika za Afganistan. Talibani su dosljedno bili protiv toga. Talibani su u veljači odbili prisustvovati sličnom sastanku UN-a u Dohi jer su bili pozvani afganistanski aktivisti.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Jedna misao o “Talibani najavili dolazak na sastanak o Afganistanu u Dohi

  1. What a remarkable article! The way you’ve tackled the topic with such precision and depth is commendable. Readers are sure to gain a great deal from the wealth of knowledge and practical insights you’ve shared. Your profound understanding of the subject shines through every part of the piece. I’m eager to see more of your exceptional work. Thank you for offering your expertise and providing us with such enlightening and comprehensive content.

Vaša iskustva i mišljenje ...