Tisuće prosvjedovale protiv planiranog pridea u Beogradu

Tisuće vjerskih i desničarskih aktivista izašle su na ulice Beograda pozivajući vlasti da zabrane povorku ponosa koja je planirana za sljedeći vikend.

POGLEDAJTE VIDEO:

Među prosvjednicima, koji su nosili veliku zastavu Srbije, bile su skupine koje su izvikivale slogane podrške Rusiji, dugotrajnom srpskom savezniku, kao i nacionalističke i krajnje desničarske slogane.

Kolona motorista koja podržava politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu, upalila je motore u znak podrške okupljenima koji su se uputili prema beogradskog katedrali svetog Save kako bi se pomolili.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je u propovijedi da EuroPride prijeti tradicionalnim obiteljskim vrijednostima.

“Žele oskvrnuti svetost braka i obitelji i nametnuti neprirodnu zajednicu kao zamjenu za brak”, rekao je okupljenima.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu da je bilo prijetnji protiv prosvjeda i da je na policiji hoće li ga prekinuti.

LBGT i skupine za zaštitu ljudskih prava ponavljale su da će okupiti sljedeću subotu čak i ako vlasti otkažu povorku ponosa.

Gay seks je legalan u Srbiji, no istospolni brakovi nisu dopušteni i aktivisti tvrde da se LGBT osobe suočavaju s neprijateljstvom i diskirminacijom.

Srbijanske vlade su u prošlosti zabranjivale povorke ponosa, a neki događaji ranih 2000-ih su bili obilježeni nasljem.

Mnogi su u gomili koja se okupila u nedjelju u znak podrške Moskvi mahali ruskim zastavama, u zemlji gdje vlada pokušava uravnotežiti svoje ambicije da se pridruži Europskoj uniji sa svojim dugogodišnjim vezama s Rusijom i Kinom.

Bruxelles je rekao da Srbija treba provesti niz reformi kako bi postala članica, uključujući poboljšanje vladavine prava i stanja ljudskih i manjinskih prava.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...