Tomašević: Hoće li poskupjeti karte ZET-a? Moramo pričekati novu upravu. Besplatne ostaju

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u utorak novi proračun Grada. Proračun će ukupno iznositi 15 milijardi i 120 milijuna kuna. 

Za RTL Direkt je Tomašević rekao da je sve iskomunicirano bez poskupljenja komunalnih usluga te dodao kako se proračun ne bavi poslovnim planom ZET-a i drugih gradskih poduzeća. Ipak, kaže da će doći do poskupljenja usluga zbog novog Zakona o gospodarenju otpadom koji predviđa različit sustav naplate gdje se veća cijena naplaćuje onima koji ne odvajaju otpad. 

Ideja zakona je, kaže, financijski stimulirati građane da što više odvajaju i tako manje plaćaju. Predviđa se i kažnjavanje onih koji kontaminiraju sirovine. 

– Ako stavite u kantu s biootpadom nešto što tamo ne spada onda ste uništili sirovinu i to bi se trebalo kažnjavati – rekao je. 

Na pitanje hoće li biti poskupljenja u ZET-u, Tomašević je rekao kako će doći nova uprava te da su velike subvencije predviđene za ZET. Poručio je da se iz gradskog proračuna financira gotovo 80 posto troškova ZET-a. 

– I dalje će ostati besplatne karte za socijalno ugrožene skupine od umirovljenika, studenata, učenika – rekao je. 

– Što se tiče karata pričekat ćemo novu upravu ZET-a. U proračunu jesu investicije, idemo u nabavku 20 niskopodnih tramvaja koje planiramo financirati iz NPOO-a, to je nekakva vrijednost od 300 milijuna kuna u iduće 4 godine. Oko dječjih vrtića, 4 nova dječja vrtića iduće godine, a čak 8 2023. godine. Što se tiče 67 milijuna kuna, to je novac iz gradskog proračuna, a planiramo povući sredstva iz NPOO-a za njihovu gradnju – poručio je Tomašević.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...