Trebao je biti Predsjednik sa stavom. Nije rekao da će to biti stavovi Kolinde Grabar Kitarović

Zoran Milanović obećao je da će biti Predsjednik sa stavom.

Nije rekao da će to biti stavovi Kolinde Grabar Kitarović.

Jer ono što posljednjih dana govori i radi kao da je prepisano iz Kolindina šalabahtera na Pantovčaku. 

Prošloga tjedna novinarima je izjavio kako “ima neki respekt” prema Slobodanu Praljku koji si je oduzeo život nakon izricanja presude na Haškom sudu. Kao što ga je imala i Kolinda, objavljujući komemorativne statuse o Praljku na svom Facebooku.

Danima se već Milanović nateže s ministrom obrane Marijom Banožićem oko ovlasti nad vojskom, zabranivši mu da govori prošloga tjedna pred ročnicima u Požegi, poručujući kako je on “vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod”. Baš kao što se Kolinda Grabar Kitarović 2015. godine pozivala na ovlasti vrhovne zapovjednice kad je željela spriječiti tadašnjeg premijera Milanovića da održi vojnu paradu u Zagrebu.

Državni udari

Milanovića ovih dana premijer Andrej Plenković i HDZ optužuju za “puzajući državni udar”, baš kao što je Milanović optuživao Kolindu za državni udar tijekom konzultacija o sastavljanju Vlade 2015. godine.

Nakon pravomoćne presude za Fimi mediju Milanović je novinarima poručio kako “neće čuti od njega da je HDZ zločinačka organizacija”.

Milanović se proglasio “predsjednikom Hrvata u BiH”, napadao je Milorada Pupovca, vodi rat sa službenim Sarajevom, a bivšu predsjednicu vodio je na rujansko zasjedanje Glavne skupštine UN-a u New Yorku.

I napokon, Milanović se s Banskim dvorima nateže oko imenovanja svojih prijatelja na veleposlanička mjesta, premda je kao premijer upozoravao Kolindu Grabar Kitarović da može predlagati veleposlanike kako hoće, ali da o tome odlučuje njegova Vlada.

I evo ga sad, pretvorio se u Kolindu.

Atomski zdesna

Jer i bivša predsjednica udarala je Plenkovićevu vladu s desnih političkih pozicija, baš kao što to sada radi Milanović, izazivala je trzavice, ali i sablazan, šokirala izjavama, nametala svoja kadrovska rješenja, odlazila na neobjašnjena službena putovanja, ulazila u sumnjiva društva, trgala se za ovlasti, izražava respekt prema Praljku, kao i prema drugim hrvatskim osuđenicima za ratne zločine.

Kolinda je udarala šakom po stolu Vladi i tražila ostavku premijera, a to isto mjesecima radi i Milanović.

S Kolindinim prijateljem Zdravkom Mamićem predsjednik Milanović krenuo u reformu hrvatskog pravosuđa.

I družio se sa šatorašima, baš kao i Kolinda.

Zokijev poraz

Ako je Predsjednik sa stavom namjeravao slijediti stavove Kolinde Grabar Kitarović, onda je mogao pokazati karakter i priznati to u kampanji. Da birači ne pomisle kako će se na Pantovčaku nešto bitno promijeniti.

Uglavnom, mogao bi to biti Milanovićev poraz. Da počinje zvučati kao njegova prethodnica. 

I baš poput Kolinde koja je na Pantovčak došla s desnih pozicija, pa se uoči predsjedničkih izbora prešaltala ulijevo prema Plenkoviću, Milanović je na Pantovčak došao kao formalni kandidat ljevice, da bi se ubrzo prebacio na njemu očito prirodnije desničarske, suverenističke, nacionalističke pozicije na kojima dobro pazi da ne napadne HDZ, već samo njegova predsjednika Plenkovića.

Lider HDZ desnice

Kolinda je htjela biti lider HDZ-ove desnice, a to sada pokušava biti i Milanović.

Za Predsjednika sa stavom i karakterom tako se iznova postavlja pitanje je li on ljevičar koji se pravi da je desničar ili desničar koji se pretvara da je ljevičar.

Kolindu Grabar Kitarović njezini stavovi odveli su u poraz. Zašto Zoran Milanović misli da će mu Kolindini stavovi osigurati pobjedu u drugom mandatu?

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...