U Hrvatskoj kroz par dana kreće docjepljivanje trećom dozom, cjepiva tretiraju na dva načina

U Hrvatskoj bi krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna trebalo krenuti docjepljivanje trećom dozom, neslužbeno doznaje Jutarnji

Radi se o cjepivima Pfizera i Moderne, a čeka se službena odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoi, nakon što je odobrenje dala Europska agencija za lijekove. 

Treća doza bi se, navodno, trebala tretirati kao redovno cijepljenje ili kao booster doza.

Redovno se odnosi na imunokompromitirane ljude, kod kojih imunosni sustav ne reagira dobro na razvoj antitijela. Booster doza se odnosi na sve punoljetne ljude koji bi se odlučili na dodatno cijepljenje, a primala bi se osam ili devet mjeseci nakon druge doze cjepiva. 

EMA je dala odobrenja Pfizeru za oba načina docjepljivanja, dok Moderna još čeka odluku oko booster doze.

Treću dozu preporučili za osobe sa slabim imunitetom

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da bi osobe sa slabim imunitetom trebale primiti treću dozu cjepiva Pfizera ili Moderne, a državama prepustila odluku o “booster” dozi za širu populaciju.

Prije no što je EMA objavila smjernice, nekoliko članica EU-a već je pokrenulo kampanju cijepljenja trećom dozom dijela stanovništva, iako se razlikuju po pitanju skupina kojima se to preporučuje.

EU se tako pridružuje Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Izraelu čija su regulatorna tijela odobrila korištenje treće doze Pfizerova cjepiva, iako kod znanstvenika ne postoji konsenzus o tome jesu li treće doze potrebne.

Izrael jedini cijelo stanovništvo cijepi trećom dozom.

Vlade su pod pritiskom oživljavanja posrnulih gospodarstava, borbe protiv zaraznije delta varijante koronavirusa i izbjegavanja zatvaranja u zimskim mjesecima.

Prošloga je tjedna Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) upozorio da je procijepljenost u EU-u nedovoljna i da postoji rizik od značajnog rasta zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u idućih šest tjedana.

EMA kaže da bi imunokompromitirane osobe trebale primiti treću dozu mRNA cjepiva Pfizera/BioNTecha ili Moderne najmanje 28 dana nakon druge doze.

Također je zaključila da se “booster” doza Pfizera može razmotriti za sve odrasle s normalnim imunitetom oko šest mjeseci nakon druge doze, ističući pritom da je odluka o tome na pojedinim zemljama.

“Na nacionalnoj razini, javnozdravstvena tijela mogu izdati službene preporuke o upotrebi dodatnih doza, uzimajući u obzir nove podatke o učinkovitosti i ograničene podatke o sigurnosti”, navodi se u priopćenju EMA-e.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je bogate zemlje zbog kampanje cijepljenja trećom dozom cjepiva, dok je u siromašnim zemljama malo ljudi cijepljeno protiv covida-19.

Dopuštanje državama EU-a da odluče o široj upotrebi dodatnih doza u skladu je s ranijim odlukama EMA-e u pandemiji, poput one o ograničenju upotrebe cjepiva zbog mogućih nuspojava.

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...