U Hrvatskoj već 147 slučajeva gripe: ‘Ove sezone bi situacija mogla biti iznimno teška’

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorava da je cirkulacija gripe u Hrvatskoj već sada “iznad sezonskog praga”, što je neobično rano. U većini europskih zemalja je broj slučajeva još uvijek nizak. Glavni prijavljeni podtip među slučajevima u Europi je A(H3N2), koji utječe na starije osobe i povezan je s nižom učinkovitošću cjepiva.

Pasi Penttinen, voditelj ECDC-ova programa za borbu protiv gripe, poručio je kako je rano otkrivanje tog podtipa pokazatelj da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti ozbiljna, “iako ne možemo sa sigurnošću znati kako će izgledati”. 

– Strmoglav porast infekcija gripe tijekom pandemije Covida-19 mogao bi imati ozbiljne posljedice za starije osobe i one sa slabim imunološkim sustavom te bi mogao dodatno opteretiti zdravstvene sustave. Stoga je važno poduzeti potrebne mjere opreza i zaštititi one koji su najugroženiji – rekao je, javlja Tportal

‘Ove sezone bi situacija mogla biti iznimno teška’ 

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Nataša Ban Toskić rekla je kako se liječnici drže svojih protokola iako bi ove sezone situacija mogla biti “iznimno teška”. Jedan od razloga leži i u činjenici da je prije pandemije gripu bilo lako dijagnosticirati, no simptomi Covida i gripe su vrlo slični. Razlike su u suhom kašlju, koji nije karakterističan za gripu, kao i gubitku osjeta okusa i mirisa, što je karakteristično za Covid. 

– Nepoznato nam je kako ćemo postupati, nemamo nikakve stručne smjernice za primarnu zdravstvenu zaštitu, velika je nelagoda među nama. Možda će se paralelno raditi PCR testiranje na gripu i na covid, a to će onda i koštati – kaže Ban Toskić. 

‘Prava epidemija gripe još nije počela’ 

Epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a, pak, podsjetila je da je gripa ove godine izuzetno rano registrirana u Hrvatskoj, još krajem kolovoza. 

– I ranije smo imali rane slučajeve gripe, primarno kod putnika, ali sad je već 147 potvrđenih slučajeva. Međutim taj porast je još uvijek sporadičan, broj ne raste brzo, isti je već nekoliko dana. Prava epidemija gripe još nije počela – rekla je i upozorila da vrhunac sezone gripe obično dolazi krajem siječnja i u veljači, a novi slučajevi se mogu detektirati i do kraja travnja. 

Cjepivo protiv gripe na raspolaganju je građanima svake godine početkom studenog, pa će tako biti i sada. HZJZ je naručio čak 600.000 doza, daleko više nego prethodnih godina.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...