U lovu za nacističkim blagom: Zbog stare karte koja više nije tajna pohrlili u nizozemsko selo

Naoružane detektorima za metal i lopatama, skupine su lutale poljima koja okružuju ruralni Ommeren na istoku zemlje nakon što je nizozemski nacionalni arhiv u utorak objavio kartu.

Arhiv je rekao kako se vjeruje da karta pokazuje gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u kolovozu 1944.

A general view of a street in the Dutch village of Ommeren

Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

Kartu je nabavio od njemačkog vojnika ubrzo nakon rata nizozemski institut koji je bio zadužen za praćenje njemačkog kapitala u Nizozemskoj nakon što je zemlja oslobođena od nacističke okupacije 1945. godine.

Karta je objavljena ovaj tjedan jer je isteklo maksimalno razdoblje od 75 godina tijekom kojeg je morala biti povjerljiva.

Iako se postojanje blaga nikada nije moglo u potpunosti potvrditi, institut je 1947. poduzeo razne neuspješne pokušaje da ga pronađe, rekla je glasnogovornica Nacionalnog arhiva Anne-Marieke Samson za Reuters.

A general view of a street in the Dutch village of Ommeren

Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

No male šanse za pronalazak blaga nisu odvratile amaterske kopače zlata.

“Karta s nizom od tri stabla i crvenim križem koji označava mjesto gdje bi trebalo biti skriveno blago raspiruje maštu”, rekao je bivši gradonačelnik Ommerena Klaas Tammes, koji sada vodi zakladu u čijem je vlasništvu zemlja gdje bi blago moglo biti skriveno.

“Ako itko što nađe, morat će nam prijaviti, pa ćemo vidjeti. Ali ne bih očekivao da će biti lako”, dodao je.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...