U Njemačkoj sve više zaraženih, a sve manje interesa za cjepivo

Broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj u porastu je, a državni epidemiološki Institut Robert Koch u petak predviđa još snažniji rast u nadolazećim tjednima.

„Mora se računati s tim da će se u nastavku jesenskog razdoblja i nadolazeće zime porast broja novooboljelih naglo ubrzati“, stoji u priopćenju Instituta Robert Koch.

Broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u proteklih tjedan dana u petak je iznosio 95,1 što je osjetni porast u usporedbi s rujnom kada je incidencija iznosila 65.

Trenutačno je 66,1 posto odraslih građana u potpunosti cijepljeno, a 69,1 posto je primilo prvu dozu cjepiva.

Pritom su regionalne razlike velike, a najniži broj cijepljenih bilježi se u saveznoj pokrajini Saskoj.

Procijepljenost je u Njemačkoj osjetno niža nego u Danskoj i Nizozemskoj, ali je na otprilike na jednakoj razini kao u Francuskoj.

Stručnjak za zdravstvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Karl Lauterbach smatra da je za porast broja novooboljelih kriv zastoj u procesu cijepljenja građana.

„Ono što nam nedostaje je ciljana kampanja. Mi se moramo direktno obraćati necijepljenima“, rekao je Lauterbach.

On je posebice upozorio na građane s migrantskom pozadinom.

„Moj dojam je da još nismo dospjeli do ove skupine građana“, rekao je zdravstveni stručnjak SPD-a, stranke koja će vjerojatno voditi sljedeću vladu.

Udruga medicinara intenzivne skrbi upozorila je na moguće zastoje u zdravstvenoj skrbi zbog pomanjkanja radnika u zdravstvu.

„U nastupajućem razdoblju moramo računati s pogoršanjem zdravstvene opskrbe“, stoji u priopćenju Njemačke udruge medicinara na intenzivnim i odjelima hitne pomoći (DIVI).

Kao jedan od razloga navodi se velik broj otkaza zbog nezadovoljstva uvjetima rada.

Osjetni skokovi broja novozaraženih, kako je priopćio Institut Robert Koch, potvrđeni su u medicinskim ustanovama i staračkim domovima no najveći broj novozaraženih još se uvijek bilježi kod mladih i djece, starosne skupine koja do sada nije bila obuhvaćena mjerama cijepljenja.

Institut Robert Koch smatra da će u budućnosti rasti i broj cijepljenih koji se zaraze koronavirusom što je, s obzirom na povećanje broja cijepljenih i trenutne visoke incidencije, za očekivati.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...