U požeškoj kaznionici raste broj rođenih beba: ‘Mogu ostati s majkom do treće godine, ali…’

Trudnici i majci s djetetom koja je rodila za vrijeme izdržavanja kazne zatvora osigurava se cjelovita zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom, porodom i majčinstvom, poručili su iz Ministarstva o proceduri kada se dijete rodi u zatvoru.

U požeškoj kaznionici za žene iz godine u godinu raste broj rođene djece. Tijekom 2021. u zatvoru su rođene tri bebe, 2022. njih pet, a do sredine ove godine jedna beba, piše RTL Danas.

– Dijete uz majku ostaje na zahtjev majke zatvorenice, ako je to prema procjeni nadležnog zavoda za socijalni rad u najboljem interesu djeteta do navršene treće godine života, a nakon toga u slučaju ako majka nastavlja izdržavati kaznu, zavod za socijalni rad poduzima potrebne mjere iz svoje nadležnosti – dodali su.

Psihijatar: Dijete mora imati i očinsku figuru

Psihijatar Jugoslav Gojković otkrio je koliko je situacija stresna za dijete.

– Postoji situacija da beba od prve godine života provodi u ratnim okolnostima, ili u migrantskim, ili u zatvoru. Najvažnija je relacija dijade između majke i djeteta, ako je ona dobro razvijena, ako je majka dostatno brižna onda ne mora biti toliko bitno. Beba vidi okruženje preko lica i osjećaja majke i ta dijada, taj odnos je bitan – istaknuo je i dodao da uz dijete treba postojati figura oca.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...