U prihvatnom centru u Osijeku zasad je 162 ljudi iz Ukrajine

U osječkom Centru za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, u sportskoj dvorani “Jug,” do sada su evidentirane 162 osobe iz ratom pogođenih područja te zemlje, a samo u četvrtak registrirano je 57 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Načelnik županijskog Stožera Mato Lukić izjavio je novinarima kako je 101 osoba do sada smještena na lokacijama koje je Stožer pripremio kao trajni smještaj, a gradonačelnici i općinski načelnici iz županije su upoznati sa smještajnim potrebama, koje će u budućnosti možda biti potrebne.

Osim onog dijela kojeg su do sada osigurali, kao što su vatrogasni i društveni domovi, za neki potencijalni veći val izbjeglica zamolili smo ih da prema svojim mogućnostima, osiguraju kapacitete za trajniji smještaj na njihovom području, rekao je Lukić. U prihvatnom centru danas je počelo opremanje ambulante, u kojoj će raditi tim primarne zdravstvene zaštite županijskog Doma zdravlja, a koja će početi raditi od ponedjeljka, 14. ožujka.

Liječnička ekipa će osim prvog pregleda, pristigle osobe testirati na koronavirus te propisivati medicinske terapije koje izbjeglice iz Ukrajine u velikom postotku, zbog bijega od rata nisu mogle ponijeti sa sobom, pojasnio je načelnik Lukić. Osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera CZ Dragan Vulin izvijestio je da je u osječkom Kulturnom centru otvoren Dječji kutak, kao oblik stručne i psihosocijalne potpore djeci i roditeljima s ratom zahvaćenih područja Ukrajine.

Prostorom će upravljati osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a cilj mu je pomoći obiteljima s djecom iz Ukrajine u ovom teškom razdoblju. Osim ovoga Gradska uprava je u centru Osijeka osigurala još jedan poslovni prostor, u kojem će se nalaziti info-kutak za sve ukrajinske izbjeglice na ovome području, rekao je Vulin.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak kazao kako će stručni djelatnici Centra u Dječjem kutku provoditi aktivnosti psihosocijalne pomoći, učenja hrvatskog jezika te napraviti procjenu potreba i psihofizičkog stanja djece, kako bi se što brže integrirala u redovne vrtiće i škole.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...