Ukrajina najavila humanitarni koridor za desetak brodova zatočenih u njezinim lukama

Ukrajina je u četvrtak najavila „humanitarni koridor“ za desetke teretnih brodova zatočenih u njezinim lukama koji će im omogućiti isplovljavanje u Crno more. 

Čini se da je prvotno koridor namijenjen plovilima poput tankera koji su u ukrajinskim lukama od početka invazije u veljači prošle godine, a nisu bili dio dogovora s Rusijom o žitu, koji je omogućavao siguran tranzit brodova

Koridor predstavlja veliki ispit za sposobnost Ukrajine da otvori svoje morske puteve u vrijeme dok Rusija pokušava nametnuti blokadu Crnog mora, nakon napuštanja sporazuma o žitu. 

„Danas je novi, privremeni humanitarni koridor počeo s radom“, rekao je Oleh Čalik, glasnogovornik ukrajinske mornarice. 

„Koridor će biti veoma transparentan, stavit ćemo kamere na brodove te će biti prijenos uživo kako bi se vidjelo da je ovo isključivo humanitarna misija bez vojne svrhe“, dodao je. 

Ukrajinska mornarica priopćila je da je predložene rute poslala Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO). 

Koristit će ih „prvenstveno civilni brodovi koji su u ukrajinskim lukama Čornomorsku, Odesi i Pivdeniju od početka“ ruske invazije. 

“Plovilima čiji vlasnici ili zapovjednici službeno potvrde da su spremni za plovidbu u postojećim uvjetima bit će dopušten prolazak rutama”, stoji u priopćenju koje upozorava na opasnost od mina u Crnom moru i vojne prijetnje iz Rusije. 

Njemački trgovac žitom rekao je kako je potrebno „više detalja o danas najavljenom ukrajinskom privremenom brodskom koridoru jer on ne može funkcionirati ako se Rusija konkretno ne obveže da neće napadati brodove”. Čalik nije sugerirao da je koridor usuglašen s Rusijom. 

Moskva je prošli mjesec napustila godinu dana star dogovor o žitu u Crnom moru, koji je Ukrajini omogućio siguran izvoz poljoprivrednih proizvoda. Kremlj tvrdi da se ne provodi paralelni sporazum o olakšavanju ruskog izvoza žitarica i gnojiva.

Ujedinjeni narodi rekli su da odluka Rusije da odustane od sporazuma riskira globalnu prehrambenu krizu, što će najviše pogoditi siromašne zemlje.  

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...