Ukrajina predstavila prijedloge za poslijeratnu sigurnost

Ukrajinska vlada u utorak je predstavila sigurnosne garancije koje smatra nužnim za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi.

Plan u Kijevu su u utorak predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh, a njime je predviđeno oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

Plan predlaže da više europskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, budu jamac sigurnosti Ukrajine, te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u.

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavija sigurnosna jamstva.

No, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, upozorio je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati „trećim svjetskim ratom“.

Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na obranu Ukrajine.

Dodao je i da, ako se NATO nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako „Zemlja gori, a cement se topi“.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...