Ukrajinci legalizirali kanabis za medicinske i industrijske svrhe

Ukrajina je legalizirala kanabis za medicinske i industrijske svrhe, a jedan od ključnih detalja u nacrtu novog zakona je i proširenje pristupa na pacijente za liječenje raka i posttraumatskog stresnog poremećaja izazvanog ratom. Kabinet ministara Ukrajine podržao je nacrt tog zakona, a postoji i objašnjenje zašto.

– Razumijemo negativne učinke rata na mentalno zdravlje. Razumijemo broj ljudi koji će trebati liječnički tretman kao rezultat ove izloženosti. I razumijemo da nema vremena za čekanje. Stoga smo već pripremili zakonodavnu osnovu kako bismo osigurali puni ciklus proizvodnje lijekova na bazi kanabisa u Ukrajini: od uzgoja i prerade do pune proizvodnje – rekao je ministar zdravstva Viktor Ljaško.

Kampanje protiv kanabisa namjerno izjednačavaju preparate na bazi kanabisa s nedopuštenim kanabisom kako bi potkopali ljekovitu vrijednost. Ministar zdravstva napomenuo je kako lijekovi od kanabisa nisu “konkurenti” drogama, a potpuno su različite mjere za reguliranje njihove cirkulacije. “Medicinski” kanabis sadrži kanabidiol, koji nema izraženo psihoaktivno djelovanje.

– Istodobno, predlažemo uspostavljanje stroge kontrole nad uzgojem, proizvodnjom i prodajom lijekova, shvaćajući osjetljivost ovog pitanja u društvu i spremni za postupni razvoj ove industrije, pokazujući rezultate liječenja i skrbi ukrajinskim pacijentima. Ne uvoziti, nego napraviti naše, ukrajinsko! – govori on.

Osim toga, Viktor Ljaško podsjetio je u kojim slučajevima se koriste lijekovi na bazi kanabisa. Konkretno, za smanjenje boli, mišićnih grčeva, liječenje anoreksije, PTSP-a i anksioznih poremećaja.

Osim toga, koriste se u liječenju određenih vrsta epilepsije, glaukoma, psorijaze, parkinsonizma, multiple skleroze. Važna zadaća ovih lijekova je ublažavanje boli i patnje kod kritično bolesnih i palijativnih pacijenata, uključujući oboljele od raka i HIV bolesnike.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...