Ukrajinci stigli u Poljsku, čeka se za pristup mjestu eksplozije

Ukrajina bi mogla dobiti zatraženi pristup lokaciji u pograničnom području na jugoistoku Poljske, gdje je u utorak pala raketa, pri čemu su dvije osobe poginule, rekli su u utorak poljski dužnosnici.

Varšava i zapadni saveznici kažu da dokazi s mjesta događaja upućuju na to da je eksploziju izazvala ukrajinska protuzračna raketa koja je zalutala progoneći ruski projektil. Kijev to poriče i tvrdi da ima dokaze o “ruskom tragu” u eksploziji.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je u srijedu rekao da bi uključivanje ukrajinskih službenika u istragu iziskivalo pristanak obiju zemalja, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država, koje trenutno vode istražni postupak.

“Ako ukrajinski gosti žele vidjeti istragu, moći ćemo im je pokazati, baš kao što je meni pokazana”, izjavio je Duda u četvrtak tijekom posjeta u selu Przewodow, šest kilometara udaljenom od ukrajinske granice, u kojem je raketa pala.

“Kada je riječ o sudjelovanju u istrazi i pristupu dokumentima i informacijama, to iziskuje posebne sporazumne odredbe, međunarodnopravne odredbe, međunarodne sporazume”, dodao je Duda.

Duda nije objasnio hoće li Poljska Ukrajini dozvoliti takvu vrstu pristupa.

“Ukrajina i Poljska će otvoreno i konstruktivno surađivati glede incidenta izazvanog ruskim raketnim terorom protiv Ukrajine”, napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

“Naši su stručnjaci već u Poljskoj. Očekujemo da će brzo dobiti pristup lokaciji u suradnji s poljskom policijom”, dodao je Kuleba.

Duda je kazao da istražitelji nisu pronašli nikakve tragove druge rakete na poljskom tlu. Neka prvotna medijska izvješća su spominjala dvije rakete.

Savjetnik predsjednika Jakub Kumoch je ranije rekao da Poljska od dokaza o eksploziji posjeduje videosnimke.

Varšava i Kijev se razilaze po pitanju lokacija odakle je projektil lansiran.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustraje u tome da eksploziju nije izazvala ukrajinska raketa iako su Poljska i NATO savez u srijedu rekli da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu.

I NATO i Poljska i druge zapadne zemlje ističu da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu.

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...