Ukrajinski vojnici stižu na obuku u Hrvatsku? Diplomati poručili: Spominjala se i ta mogućnost…

U ponedjeljak su se ministri vanjskih poslova članica EU-a dogovorili kako će na teritoriju EU-a pokrenuti trening kampove za 15.000 ukrajinskih vojnika. Vijest je potvrdio i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josep Borrell.

– Europska unija pokrenut će vojnu obuku najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriju pojedinih članica Europske unije – rekao je on.

Za vrijeme diskusije pojavilo se više detalja o ulogama svake države članice, piše Politico. Najjasniju ulogu imaju Njemačka i Poljska koje su već pristale biti ‘središnjice’ za obuku ukrajinskih vojnika, želju je izrazila i Slovačka, ali nije poznato hoće li se vježbe održavati na njezinom teritoriju ili će u njima sudjelovati na neki drugi način.

No ono važnije za nas, dva diplomata za Politico su potvrdila kako se kao zemlja domaćin ovih misija spominje i Hrvatska. 

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, u Hrvatskoj bi se provodila obuka borbenih spasitelja i instruktora te dijela pripadnika inženjerije. Razmatra se i mogućnost, da zapovjedništvo Hrvatske vojske formira nekoliko mobilnih timova instruktora koji bi ukrajinske vojnike obučavali izvan Hrvatske. U tom slučaju hrvatski instruktori bi obučavali ukrajinsko pješaštvo i topnike, piše JL.

Više detalja o točnom početku projekta i ulozi koju će imati Hrvatska još uvijek nije poznato. 

Sudjelovanje u obuci ukrajinskih vojnika ranije je potvrdila i Macronova Francuska, a svoj doprinos najavile su i zemlje Baltika.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...