Umro australski kardinal Pell

Australski kardinal George Pell, bivši visoki dužnosnik Vatikana koji je 2020. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje, umro je u utorak u dobi od 81 godine, priopćio je njegov privatni tajnik.

Fr. Joseph Hamilton rekao je Reutersu da je Pell umro u Rimu u utorak navečer. Rekao je kako će nadbiskupija Sydneya kasnije izdati priopćenje. Crkveni izvori rekli su kako vjeruju da je Pell umro od srčanog zastoja u rimskoj bolnici.

Presuda australskog žalbenog suda iz 2020. poništila je presude da je Pell seksualno napastovao dvojicu dječaka iz zbora 1990-ih. U zatvoru je proveo 13 mjeseci.

Presuda je tada 78-godišnjem Pellu omogućila da izađe na slobodu, čime je okončan slučaj najviše crkvene osobe optužene u globalnom skandalu seksualnog zlostavljanja koji je potresao Rimokatoličku crkvu diljem svijeta.

Pell, bivši nadbiskup Melbournea i Sydneya, služio je u Vatikanu kao ministar gospodarstva od 2014. sve dok nije uzeo dopust 2017. kako bi se vratio u Australiju i suočio s optužbama.

Živio je u Rimu od oslobađajuće presude 2020. 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...