Uslijed tijesne opskrbe cijene nafte porasle iznad 85 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, potaknute naznakama tijesne opskrbe, slabijim dolarom i očekivanjima oporavka kineske potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,34 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 85,37 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u veljači u kojima je porasla za 2,56 dolara, na 86,81 dolar.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,43 dolara višoj cijeni, od 80,63 dolara.

Cijene su pred jučerašnje zatvaranje trgovine ‘ohladila’ nagađanja da će proizvođači idući tjedan zadržati proizvodnju na sadašnjoj razini, unatoč zabrinutosti za kinesku potražnju.

“Temeljni tržišni pokazatelji govore u prilog opetovanom smanjenju proizvodnje, s obzirom na neizvjesnu situaciju s covidom u Kini… Ako (OPEC i njegovi saveznici) to ne naprave, tržište bi ponovo mogao zapljusnuti val grozničavih prodaja”, tumači Stephen Brennock iz PVM-a.

Danas su na tržištu ipak prevladala očekivanja tijesne opskrbe, nakon navoda upućenih tržišnih izvora da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 7,9 milijuna barela, prema podacima Američkog instituta za naftu (API).

Američka vlada objavit će službene podatke tokom dana.

Zabrinutost za opskrbu dodatno je potaknuo čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavom da bi se ruska proizvodnja sirove nafte do kraja prvog tromjesečja iduće godine smanjiti za oko dva milijuna barela dnevno.

Rusija neće isporučivati ​​naftu zemljama koje ograniče njezinu cijenu, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.

Potporu cijenama pružila su danas i očekivanja oporavka kineske potražnje, nakon pada broja zaraženih covidom 19 u utorak. Tržišta nagađaju da su prosvjedi tijekom prošlog vikenda mogli potaknuti Peking da ublaži ograničenja putovanja.

Grad Guangzhou već ih je u srijedu ublažio u nekoliko okruga.

Cijene je danas podupro i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time potražnju.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 3,49 dolara, na 83,42 dolara.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...