UŽIVO Marinko Ogorec: Putin je u rat krenuo s premalo vojnika

Rat u Ukrajini traje više od pola godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se obratio naciji te naredio djelomičnu mobilizaciju. Također, podsjetio je Zapad da Rusija posjeduje moderno oružje za masovno uništenje te da ne blefira kad spominje uporabu istog u svrhu zaštite svojeg naroda. Vojni analitičar Marinko Ogorec govorio je jutros u specijalnoj emisiji 24sata o aktualnoj situaciji u Ukrajini.

PRATITE UŽIVO:

– Putin je u rat krenuo s razmjerno malim brojem vojnika, premalim za ciljeve koje je želio ostvariti. To je očito bila pogrešna  procjena. To nije bila jedina pogrešna procjena, ne samo Putina nego vojnog i političkog vodstva. Imaju cijeli niz različitih pogrešnih procjena. Što se tiče demobiliziranih strana, ako želite zatvoriti neki prostor, trebaju vam efektive. Efektive nisu samo naoružanje, već i ljudi kojih nema dovoljno. To nije potez očajnika, samo logički nastavak klasične vojne operacije.

Nakon poraza kod Kijeva nije došlo do mobilizacije, no nakon uspješne protuofenzive oko Harkiva. 

– Kod Kijeva nije došlo do poraza, Kijev je samo bio preveliki zalogaj, što je rusko vodstvo uvidjelo. Opet su imali niz pogrešnih taktičkih poteza što je izazvalo velike gubitke za Ruse. Shvatili su da ne mogu ovladati Ukrajinom u roku nekoliko dana pa su se zato odlučili za manje ciljeve i pregrupirali snage. 

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...