Varhelyi uvjeren: BiH će dobiti status kandidata za ulazak u EU

Europski povjerenik za proširenje Europske unije Oliver Varhelyi potvrdio je u četvrtak da bi Bosna i Hercegovina u idućih mjesec dana mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u bloku 27 zemalja, kao što su ga prethodno dobile Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

– Postoji li jedna pozitivna posljedica rata Rusije protiv Ukrajine to je da je proširenje EU-a dugoročno rješenje za uspostavu mira, sigurnosti i prosperiteta. U tom smislu je proširenje sada ‘top’ prioritet ne samo našim susjedima nego i nama – izjavio je Varhelyi na konferenciji za medije u Barceloni gdje se održava forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

– Unutar Europske komisije udvostručili smo napore kako bi smo stavili na stol prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidatski status trima zemljama – Ukrajini, Moldaviji i Gruziji – a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH – izjavio je.

– Time dajemo novi život proširenju. No, naravno, proširenje je zahtjevan proces. Sada će biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće – rekao je Varhelyi.

Posljednja zemlja koja je postala članica EU-a bila je Hrvatska godine 2013.

Prvi dio foruma Unije za Mediteran, organizacije stvorene 2008., posvećen je pitanjima sigurnosti isporuke hrane i energenata pod utjecajem rata u Ukrajini. Drugi dio bit će posvećen sigurnosti i migracijama u susjedstvu EU-a.

U Barceloni se nalazi 17 ministara vanjskih poslova, a BiH predstavlja ministrica Bisera Turković.

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Varhelyi uvjeren: BiH će dobiti status kandidata za ulazak u EU

  1. After reading your article, it reminded me of some things about gate io that I studied before. The content is similar to yours, but your thinking is very special, which gave me a different idea. Thank you. But I still have some questions I want to ask you, I will always pay attention. Thanks.

Vaša iskustva i mišljenje ...