večernje haljine | 24sata


Današnji povijesni izvori otkrivaju da se večernja odjeća javlja po prvi puta na europskim dvorovima tijekom 15. stoljeća. Naime, bilo je bitno pokazati status i to ukrašavanjem, pa su najbogatiju odjeću nosili oni višeg ranga. Plemstvo je nosilo najraskošnije kreacije, jer jedino su si oni mogli priuštiti skupe svile, brokate, čipku i slično. Kako bi se tko obogatio, tako je obavezno bilo nabavljanje nove garderobe kod posebnih krojača koji su radili i za plemstvo, bila je to stvar prestiža.

Foto: Dreamstime

Večernja haljina postaje važan modni predmet kako se dvorski život intenzivirao – odjeća je uvijek pratila lifestyle i život te promjene u društvu. Od 16. do 18. stoljeća na dvorovima su se često organizirali balovi, večere i kazališne predstave te su to postale idealne prilike da se dame iz visokog društva pohvale novom kreacijom posebno napravljenom za tu prigodu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Gornji dio bio je ukrašen čipkom, a raskošni su bili i rukavi, kao i široka suknja. Krinolina je bila dovedena do apsurdnih širina, ponekad je muškarcu bilo uopće teško približiti se dami, koliko je haljina bila velika.

Promjena stiže krajem 18. i početkom 19. stoljeća, kad se silueta smanjuje i postaje više elegantna. Naime, nakon Francuske revolucije, Napoleonovo Carstvo uvelo je stilove koji obrađuju klasične teme, odbacujući ekstravagantne perike i kič iz prošlih stoljeća.

Foto: Dreamstime

U modu je ušla haljina visokog struka, eteričnog stila Empire. Ovaj stil možemo vidjeti i u seriji Bridgerton, na haljinama koje su ‘rezane’ ispod grudi te ravno padaju do poda.

U dvadesetim godinama 19. stoljeća večernja haljina širi se s dvora te postaje društvena kreacija i u svakodnevnom životu, ne samo za pripadnike visokih staleža i plemstva. Ljudi se sve više okupljaju na večerama, imitiraju način života plemstva te im za to treba i odjeća – ovdje večernja haljina postaje sveprisutna kreacija, no i dalje je ona posebna, skuplja i ukrašena.

Kroz 19. stoljeće, večernja je haljina prošla kroz nekoliko trendova, od fluidne do one sa spuštenim ramenima i stilova bez rukava, s rukavicama, dokazujući da su dame svako malo htjele nešto novo. Naime, trendovi su ubrzali upravo radi načina života koji je uključio i česte izlaske i samu potrebu za posebnom odjećom.

Foto: Etsy.com

Na prelazu iz 19. u 20. stoljeće vladao je neobičan trend ‘Gibson’ djevojke, bila je to silueta u S, s izraženom stražnjicom i izvijenim tijelom. Nakon toga sve se mijenja, jer Prvi svjetski rat donosi velike promjene u društvu. Stoga se mijenja i moda, a večernja haljina u 20-tima postaje kraća, plesna i razigrana. Korzet kao kruta forma odlazi u povijest.

‘Flapper’ djevojke izlaze u klubove, prihvaćaju novi lifestyle i slobodu, počinju raditi i općenito dobivaju neki novi život.

Općenito su stilovi haljina u prvoj polovici 20. stoljeća bili su pod utjecajem nestašice izazvane ekonomskom depresijom i ratom. Ipak, na velikim ekranima Hollywooda novi trendovi u večernjim haljinama nalažu raskoš satena, tako da slične varijante postaju trend u čitavom svijetu. Fluidne kreacije koje blago grle tijelo postaju veliki hit.

Foto: Dreamstime

Sljedeća velika promjena dešava se nakon Drugog svjetskog rata, kad Dior vodi igru sa svojim ‘New Lookom’. Naime, tu opet dolazi u modu uski struk i široka suknja, nešto kao nekadašnje krinoline, samo skromnije i praktičnije. Iako su mnogi Dioru prigovarali da kako nakon rata, kada uvijek dolazi kriza kako nas povijest uči, može predlagati tako bogate i skupe kreacije. No publika ih je obožavala, jer modni san kojeg je Dior predstavio željeli su sanjati svi.

Konačna sloboda stiže u šezdesetima, kad društvena revolucija omogućuje curama da nose kratke suknje. U to doba večernja je haljina manja nego ikad, no super ukrašena i metalik blistava, pod utjecajem stilova futurizma koje je u svijetu pokrenulo putovanje na Mjesec, pa je društvo bilo pod dojmom bolje budućnosti.

Osim kratke večernje haljine, tu su i one dugačke, elegantne, razno ukrašene, s naramenicama ili velikim rukavima. Sve to najavljuje osamdesete, dekadu u kojoj smo vidjeli ekstreme. Društvo ulazi u eru ekonomskog blagostanja, a odjeća je opet tu da to pokaže. Serije poput Dinastije vladaju svijetom, ta razmažena familija ukrašena je do maksimuma, pa tako navečer nosi samo ono blistavo, skupo i luksuzno.

Foto: eu.rolandmouret.com

Iako devedesete donose minimalizam, i tu večernja haljina djeluje vrlo fino, doduše nešto jednostavno, ali opet luksuzno. Ona je, dakle, od samih početaka kreacija koja mora biti posebna, pa je tako i danas. Ovaj milenij donio nam je nekoliko top trendova, od ‘nude’ haljine, koja djeluje poput druge kože do one s velikim rukavima, a nedavno je trend postao i svileni negliže, kao večernja kreacija.

Danas u modi vidimo niz utjecaja, no jedan od najznačajnijih je i strukirana haljina od čipke, koju vidimo iz sezone u sezonu. Naprosto odgovara svima te siluetu čini ženstvenom. Naravno, danas možemo nabaviti i one kratke i glitter haljine koje će uskoro zavladati tulumima i krajem godine.

Foto: Asos / Bershka

Ova je kreacija postala također hit prije desetak godina i od onda se nalazi na top listi outfita za izlaske. Naravno, uz nju nosimo štikle, jer one su dio modne povijesti večernje haljine. Lijepa cipela s potpeticom odlično pristaje večernjim haljinama raznih formi, ne samo da ističe nogu, već i tijelo poprima ljepše, ravnije držanje. A sve je to dio svijeta ove kreacije koja stil i figuru čini posebnom.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...