Velika švicarska banka kupit će Credit Suisse? Nude do milijardu dolara, vlada mijenja zakone…

Predloženi ugovor o potpunom preuzimanju između dviju najvećih švicarskih banaka trebao bi biti potpisan u nedjelju navečer, navodi se u članku, te dodaje da će cijena iznositi samo djelić vrijednosti Credit Suissea procijenjene u petak.

UBS je predložio kupnju u nedjelju ujutro, pri čemu bi cijena od 0,25 švicarskih franaka po dionici bila plaćena u dionicama UBS-a, piše Financial Times pozivajući se na upućene izvore.

Dionica Credit Suissea iznosila je u petak 1,86 švicarskih franaka.

UBS također inzistira na ‘znatnoj nepovoljnoj promjeni’ koja može poništiti ugovor u slučaju pada vrijednosti za 100 ili više baznih bodova.

Credit Suisse je odbio komentirati navode, a UBS i švicarska vlada nisu odmah odgovorili na Reutersov upit.

UBS ispituje mogućnost preuzimanja Credit Suissea u sklopu kojega bi švicarska vlada mogla ponuditi jamstvo protiv mogućih rizika, izjavile su Reutersu u subotu dvije upućene osobe.

Dionice Credit Suissea naglo su pale u srijedu pošto je najveći dioničar, Ammar Al Khudairy, predsjedatelj Saudijske nacionalne banke, isključio mogućnost kapitalne injekcije bude li banka zatražila dodatnu likvidnost.   

Kako bi stišali tržišna previranja, Švicarska središnja banka i regulator za financijska tržišta najavili su u srijedu navečer da će intervenirati i osigurati likvidnost Credit Suisseu, bude li potrebno.

Credit Suisse je u 2022. nagomilao gubitak od više milijardi franaka, uglavnom, kako kaže, zbog troškova restrukturiranja.

Klijenti su prošle godine iz Credit Suissea povukli čak 123 milijarde franaka, najveći dio u četvrtom tromjesečju.

Banka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7,3 milijarde franaka.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...