Verbalni okršaj na sjednici HDZ-a: Prozvali Anušića jer je glasao protiv smjene Nataše Tramišak

Kako doznaje Večernji list, na sjednici šireg Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak došlo je do verbalnog sukoba između šefa HDZ-ove zajednice utemeljitelja Maria Kapulice i potpredsjednika vukovarsko-srijemske organizacije stranke Josipa Šarića s jedne, te potpredsjednika HDZ-a i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića s druge strane. Kapulica i Šarić napali su Anušića jer je glasao protiv smjene Nataše Tramišak s mjesta ministrice EU fondova i to javno potvrdio.

Navodno im smeta što se uopće propituju odluke šefa stranke Andreja Plenkovića koji, kako su istaknuli, ima pravo birati svoje suradnike.

Anušić, pak, nije pristao na tezu da se odluke šefa moraju bespogovorno prihvaćati. Istaknuo je kako HDZ u svom nazivu ima riječ “demokratska”, što bi značilo da članovi imaju pravo na vlastiti stav. Šariću je, pak, uzvratio kako je njegova vukovarsko-srijemska organizacija na lokalnim izborima izgubila vlast u svim gradovima i općinama, dok Anušićeva bilježi pobjedu u četiri grada i većini općina u županiji. Kolegama je na nos nabio i činjenicu da je iz njegove izborne jedinice u Sabor ušlo osam zastupnika, što je HDZ-u itekako bilo važno kod sastavljanja parlamentarne većine i vlade, a nije propustio napomenuti ni kako ga je u Predsjedništvo stranke neposredno izabralo članstvo, što kod Kapulice i Šarića nije slučaj. Situaciju je na kraju primirio Andrej Plenković koji, za razliku od Kapulice i Šarića, ne spori Anušiću pravo da se usprotivi odlukama premijera i šefa stranke.

Prema riječima izvora, Plenković je istaknuo kako HDZ jest demokratska stranka i kako je dobro raspravljati i da svatko ima pravo na mišljenje. Kazao je i kako stranka treba imati jedinstvo jer bi oporba voljela iskoristiti pukotine u stranci. Opovrgnuo je teze da smjena Tramišak pokazuje njegov odnos prema Slavoniji.

Iako je ovdje Plenković stao u obranu Anušića, neki šuškaju da je ovdje bila riječ o orkestriranom napadu kako bi se isporvociralo Anušića. Ipak, Plenkoviću bliski ljudi za Večernji su rekli kako o tome nema niti govora.
 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...