VIDEO MiG-ovi i Rafale u niskom letu iznad Zagreba: Preletjeli grad usred Plenkovićeve presice

U okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom, u utorak je provedena zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

POGLEDAJTE VIDEO

Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra. Hrvatski i francuski piloti preletjeli su iznad Zagreba u niskom letu oko 17.15 sati, upravo dok je premijer Plenković davao izjavu u Banskim dvorima.

Iz MORH-a su rekli da će avioni nad gradom letjeti na visini od 600 metara.

Inače, premijer Andrej Plenković obišao je u utorak francuski nosač aviona “Charles de Gaulle” i tom prigodom rekao da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

“Oni će danas letjeti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem, poručio je Plenković s nosača aviona.

Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

Francuski nosač aviona i još sedam brodova – osim francuskih tu su i američki i grčki – nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika. Sudjeluju u misiji potpore državama koje graniče s Ukrajinom te su u uključeni u operacije kontrole u BiH

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...