VIDEO Naglo raste Kupa: Brojne ceste zatvorene zbog odrona, proglasili izvanredno stanje!

Zbog naglog porasta vodostaja na području sliva Kupe u gornjem toku od petka ujutro su na dionicama Hrvatsko – Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja.

Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sutra i tijekom dana i u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrane, a vrh vodnog vala očekuje se s petka na subotu, dodaju.

Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je za Selo Kupa, selo Hrvatsko. Na tom se području nalazi nekoliko kuća, nema dojava o ugroženosti.

Cesta Podgrič – Kupari je zatvorena. Nadležne službe mole građane da ne kreću prema izvoru Kupe dok se vremenska situacija ne stabilizira i saniraju pristupni putovi.

– Neprohodna je cesta od Razloškog okruga prema Razlogama zbog odrona i srušenog stabla – javlja Gradska služba Grada Delnica.

– Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana – rečeno je Hini u Hrvatskim vodama.

Ujedno se, kako su istaknuli, na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja.

U Hrvatskim vodama kažu da i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji jer se i u narednih 36 sati očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove.

Postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika očekuje se od nedjelje, 18. rujna, kažu u Uredu generalnog direktora Hrvatskih voda.

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...