VIDEO Pogledajte govor dekana FER-a o kojem svi pričaju

Jučerašnju svečanost Fakulteta elektrotehnike i računarstva obilježilo je govor dekana Gordana Gledeca.

Gledec je na početku najavio da će govoriti o gospodarstvu zasnovanom na inovacijama, o obrazovanju i budućim stručnjacima, ali i o ulozi FER-a i Sveučilišta u ostvarenju bolje budućnosti.

Ozbiljnu kritiku uputio je na račun hrvatskog sustava obrazovanja i samog Sveučilišta u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Kažnjava se svaki, pa i najmanji neuspjeh, i djeci se od ranih nogu šalje poruka da je neuspjeh nešto što treba najoštrije kazniti. Već ih samo jedna zaključena četvorka može onemogućiti u upisu željene srednje škole! Učenicima se šalje poruka da moraju biti najbolji u svemu, što ih zapravo neće učiniti dobrim ni u čemu i onemogućit će im prepoznavanje onoga u čemu su dobri i za što su nadareni – rekao je Gledec te istaknuo i problem tzv. ‘superodlikaša’.

– Hrvatska bi po broju učenika koji su završili osmi razred osnovne škole s ocjenom 5,00 trebala biti daleko ispred Singapura po broju genijalaca – zaključio je.

– Da bismo mi na fakultetu vidjeli promjene, treba proći dvanaest godina– osam razreda osnovne i četiri srednje škole, a to su tri izborna ciklusa, za vrijeme kojih će barem jednom doći do promjene vlasti, zaustavljanja reforme i pokretanja nove, s jednakim – nikakvim šansama za uspjeh. Još će mnoge generacije biti žrtve ovakvog sustava, sve dok netko ne shvati da je obrazovanje, kao i obrana, nacionalni interes oko kojeg treba postići konsenzu – rekao je.

Osim toga, na svečanosti obilježavanja Dana FERa- nazočnima su se obratili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i izaslanik predsjednika Vlade RH Bernard Gršić.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...