VIDEO Požar kod Svete Helene gasili i posebnim quadom: ‘Gasi tamo gdje drugi ne mogu’

Veliki požar izbio je u petak poslijepodne uz autocestu A4, nedaleko od naplatne postaje Sveta Helena, a u gašenju je pomogao i jedan quad. Članovi Off Road kluba Piva Dvije iz Sv. Ivana Zeline pomogli su gasiti vatru sa specijalnim quadom napravljenim posebno za potrebe vatrogasaca. To je ujedno i prvi takav quad u Hrvatskoj koji je opremljen da gasi požar.

– Mi smo to vozilo napravili baš za potrebe vatrogasaca i nismo ga još testirali. Sad smo ga napravili i potrebno ga je još testirati da bi ga ponudili u prodaju za vatrogasce – kaže Franjo Pechar, član kluba.

– Danas predvečer kolege iz kluba su se vozili tamo gdje je bio požar. Kako se radi o nepristupačnom području koje je na vodi kamioni su ostali u grabama i nisu mogli ići dalje – govori Pechar koji je došao pomoći u gašenju požara sa sinom.

– Pozvali su nas da dođemo. Sin i ja smo uzeli dva vozila i otišli tamo do njih. Javili smo se vatrogasnoj postrojbi iz Paukovca i dali im vozilo na raspolaganje pošto su ipak oni profesionalni vatrogasci – dodaje Pechar.

Iako pojedine vatrogasne postaje imaju quadove ovo je prvi quad u Hrvatskoj potpuno opremljen i napravljen za gašenje požara.

– Oni imaju par vatrogasnih quadova, ali običnih. Mi smo ovdje napravili baš navalno vozilo sa cisternom od 200 litara,visokotlačnom pumpom i crijevom za gašenje – objašnjava Pechar te kaže kako se vozilo svidjelo vatrogascima.

Ovo je prvi put da su isprobali vozilo, a kako je požar uspješno ugašen može se reći da je za sada prošao test.

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...