Vlada usvaja zakon kojim će ozbiljno porasti plaće premijeru, ministrima, zastupnicima…?

Na današnjoj  sjednici Vlade su  izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika. Ako u zakonu ostanu koeficijenti kako su predloženi u javnom savjetovanju koje je završilo, to znači da premijeru, predsjedniku, ministrima, zastupnicima, ustavnim sucima i svim ostalim dužnosnicima, stižu ozbiljne povišice plaće. 

24sata su ovaj mjesec objavila i ekskluzivni izračun koliko bi povišicu trebali dobiti dužnosnici odmah, a kolsku dodatnu u travnju. 

Zašto im stiže povećanje plaća? Vlada je predložila da se osnovica plaće izjednači s onom koju imaju državni i javni službenici. Dosad su dužnosnici imali nižu osnovicu plaće, ali viši koeficijent. Vlada izmjenama propisuje jednaku osnovicu, ali je snizila koeficijente.

Međutim, u međuvremenu su sindikati i Vlada potpisali dodatke kolektivnim ugovorima, kojima osnovica plaće raste šest posto od listopada i dva posto od travnja. S predloženim koeficijentima, to znači da će porasti plaće odmah i dužnosnicima šest posto, a dodatnih dva posto u travnju. Naravno, ostaje mogućnost da Vlada danas dodatno sreže koeficijente  kako bi izbjegli to povećanje plaća.

Ako ostanu predloženi koeficijenti, premijer Andrej Plenković će kroz dva povećanja plaće nakon travnja primati 1577 kuna više. Predsjednik Zoran Milanović će imati 1800 kuna višu plaću, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović oko 2900 kuna višu plaću, predsjednik Sabora Gordan Jandroković oko 1600 kuna višu plaću, ministri mogu očekivati povećanje plaće oko 1500 kuna, a saborski zastupnici oko tisuću kuna.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...