Vladine mućke: Potpore su niže nego što govore, za 200.000 kuna treba ispuniti puno uvjeta

Netko tko danas u Njemačkoj radi kao vodoinstalater, stekao je znanje, možda računa na veze s domovinom, ima tu prijatelje, obitelj, možda bi želio znanje koje je ondje stekao primijeniti u Hrvatskoj. Ako se prijavi za mjeru, ako mu poslovni plan bude odobren, može dobiti maksimalno 200.000 kuna.

Tako je premijer Andrej Plenković ilustrirao novu Vladinu mjeru kojom povećavaju poticaje za samozapošljavanje sa 130.000 na 150.000 kuna, a Vlada daje još dodatnih 50.000 kuna ako posao pokrene povratnik iz zemalja EU. Dodatno je Vlada prihvatila i mjeru u kojoj se 175.000 kuna poticaja za samozapošljavanje dobiva za preseljenje unutar Hrvatske i pokretanje posla na manje razvijenim krajevima.

Komplicirano i nejasno

Ali i Vlada i Plenković prešutjeli su da su to samo maksimalni iznosi, za koje će se morati ispuniti mnogo uvjeta. Potpore ovise i o poslu koji pokrećete, ali i o tome kakvu ćete tehnologiju koristiti. Isto vrijedi i za preseljenje. Pojednostavljeno, Plenkovićev vodoinstalater koji se vrati iz Njemačke sigurno će dobiti 170.000 kuna jer je u sektoru građevinarstva. A da bi dobio 200.000 kuna, morat će poslovati ili digitalno ili koristiti zelene tehnologije. Kako će se vodoinstalater koji mijenja cijevi digitalizirati i koje bi to tehnologije mogao koristiti da dobije puni iznos potpora? E to nije definirano i nitko ne zna.

Dakle, iznosi od 200.000 kuna predviđeni su za povratnike u djelatnosti koje pridonose manjem zagađenju okoliša i digitalizaciji, pa na njih mogu računati IT-jevci, oni koji otvore tvrtku za recikliranje, bave se solarnim panelima ili na druge načine pridonose digitalizaciji i zelenoj tranziciji u rudarstvu, građevinarstvu, opskrbi strujom i vodom… Bez zelene ili digitalne komponente, povratnici u toj skupini dobivaju 170.000 kuna.

U drugoj skupini djelatnosti su trgovina, smještaj, prijevoz i još mnoge druge djelatnosti. Za njih su potpore za povratnike iz inozemstva od maksimalno 130.000 kuna ako nisu zeleni i digitalni, a 160.000 kuna ako jesu. Ako u tim djelatnostima posao otvara čovjek koji već živi u Hrvatskoj, potpore su od 80.000 kuna do 110.000 kuna.

Veoma slični kriteriji vrijede i za preseljenje unutar Hrvatske, o čemu su iz Vlade komunicirali i spominjali samo maksimalni iznos od 175.000 kuna potpora. I tu će vrijediti kriterij različitih djelatnosti, te će maksimalni iznos davati samo za digitalizaciju i zelenu tranziciju. Za preseljenje će potpore, ovisno o tome, biti od 105.000 kuna, preko 135.000 i 145.000 kuna, pa sve do maksimalnih 175.000 kuna.

Sve ovo zvuči komplicirano i nejasno? Točno je tako. Da bi netko odlučio vratiti se u Hrvatsku i otvoriti posao, ali i preseliti se unutar Hrvatske, trebao bi prvo pričekati da sljedeći tjedan Zavod za zapošljavanje usvoji i objavi sve kriterije. Pa onda prema djelatnosti kojom se misli baviti može donijeti informiraniju odluku. Poseban problem je i što na razini EU nisu doneseni točni kriteriji kakvu će vrstu digitalizacije i zelene tranzicije podupirati. A hrvatska pravila moraju biti usklađena s njima jer dio novca za ove potpore stiže i iz EU.

Ovakve potpore za pokretanje posla su među izdašnijima u EU i Vlada sljedeće godine na njih planira potrošiti milijardu kuna. Ali oni mladi koji su se iselili redom su u istraživanjima rekli kako nisu otišli zbog novca nego zbog društva koje ne pruža priliku, zbog korupcije, namještenih natječaja za rad u javnim službama…

Plenki pokupio foru s vodoinstalaterom iz SAD-a

Nepoznato je zašto je premijer baš koristio alegoriju s vodoinstalaterom. No vodoinstalater Joe prije 13 godina bio je jedan od središnjih likova na američkim predsjedničkim izborima. On je stvarna osoba i kao republikanac je postao simbol vlasnika malog biznisa koji se usprotivio Obaminoj poreznoj reformi. Ostao je aktivan u politici, pravo ime mu je Samuel Joseph Wurzelbacher.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...