Vojni general u Nigeru: Spremni smo na mirno rješavanje krize

General Abdourahamane Tiani je rekao “da su njegova vrata uvijek otvorena za proučavanje diplomatskog i mirnog rješenja krize”, rekao je u priopćenju Šeik Bala Lau, čelnik Izale, muslimanskog salafističkog pokreta koji predvodi misiju posredovanja.

Potonja je organizirana po dogovoru s nigerijskim predsjednikom Bolom Tinubuom (koji je ujedno aktualni predsjednik Zapadnoafričke gospodarske zajednice, ECOWAS-a) koji se početkom tjedna sastao s vjerskim vođama.

Dana 3. kolovoza izaslanstvo ECOWAS-a na čelu s generalom Abubakarom doputovalo je u Niamey, ali se vratilo nakon samo nekoliko sati pošto se nije moglo sastati s novim čelnikom zemlje, generalom Tianijem.

U priopćenju koje je objavio posrednički tim, navodi se da je general Tiani izjavio da su pučisti “žalosni” što čelnici ECOWAS-a “nisu čuli njihovu verziju događaja prije nego su im dali ultimatum”.

Dana 30. srpnja, četiri dana nakon puča, čelnici ECOWAS-a su odlučili financijski sankcionirati Niger i dali su vojnicima sedmodnevni rok za ponovnu uspostavu ustavnog poretka, zaprijetivši mogućom primjenom sile kao posljednjim sredstvom.

General Tiani je, navodi se u priopćenju vjerskih posrednika, rekao da su vojnici svrgnuli predsjednika Bazouma “zbog neposredne prijetnje koja bi naštetila ne samo Nigeru, nego i Nigeriji”.

Dva dana nakon državnog udara general Tiani je postupanje vojske opravdao “pogoršanjem sigurnosne situacije” u zemlji kojom hara nasilje džihadističkih skupina.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...