Vučić: Ako Putin napravi ono što mislim da hoće, to uvodi svijet u katastrofu. Teško će se izvući

Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji Fokus na televiziji B92 i poručio kako bi volio reći da će se smiriti situacija u Ukrajini, ali da takvo što za sada nije izgledno, prenosi N1.

– Za nas je važno analizirati događanja. Došlo je do strašnih poremećaja koji će djelovati i na Srbiju. Joe Biden je zabranio uvoz nafte. Na američkom tržištu je 3.4 posto ruske nafte. Očekujemo sutra odluku EU – rekao je.

Kaže da je netko morao donijeti odluku oko osude ruske invazije, a da ne ošteti građane Srbije.

– Nikada nisam ukrao ništa, nemam nijedan račun u inozemstvu i sa mnom se ne može razgovarati na takav način. Ja imam i svoj osobni dignitet, pogledajte koliko sam ja razgovarao sa svjetskim dužnosnicima, a koliko drugi. Ne znam za što se oporba zalaže, osim da je Vučić kriv. Netko je morao donijeti odluku da ne ošteti građane Srbije. Mi moramo poštovati integritet drugih zemalja. Da nismo osudili upad u Ukrajinu, mi nikada više ne bismo imali pravo potegnuti taj argument – kaže vučić.

Govorio je o Kosovu i izborima u Srbiji te rekao kako ne zna što će biti s izborima, a ni tablicama. Dodaje da ništa ne postoji trenutno osim sukoba Rusije i Ukrajine, odnosno Rusije i zapada. 

– Mi se interesiramo za izbore i gledamo da sve prođe na miran način, ali kako će i što biti ni sam ne znam – rekao je i dodao da je važno da Srbija sačuva mir i stabilnost. 

Kaže i da je od Emmanuela Macrona tražio da “kaže da nitko neće ući u EU prije Srbije”.

– On je uvijek fer i iako nemamo uvijek isto gledište, želi nas saslušati. Naša situacija je danas jako teška i svi drugi pišu samo da je Vučić mali Putin da bi okrenuli Zapad protiv Srbije – rekao je i nastavio:

– Bit će velika borba u ovakvim uvjetima. Čekam da vidim Putinov odgovor. Čekam da vidim što će reći Europska unija. Mislim da neće odjednom sve ukinuti, mislim da će smanjiti potrošnju energenata iz ruskog izvoza. Ako Rusija napravi ono što mislim da hoće, bit će čekanja na automobile, što uvodi cijeli svijet u užasnu ekonomsku katastrofu i pitanje je kako će se svijet izvući iz toga. A da ne govorimo o mogućnosti širenja sukoba.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...