WHO očekuje povijesni sporazum o pandemijama: ‘Ovako više ne smijemo’

Rat, klimatska kriza i covid-19 ugrožavaju desetljeća napretka globalnog zdravstvenog sustava, rekao je u nedjelju u Ženevi glavni tajnik UN-a na otvaranju godišnje skupštine Svjetske zdravstvene organizacije koja bi trebala donijeti “povijesni sporazum” o pandemijama.

– Napredak je ugrožen- rekao je prvi čovjek UN-a Antonio Guterres u video poruci Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (WHO), koja traje do 30. svibnja.

On i drugi važni sudionici pozvali su na donošenje mjera kojima bi se osigurala pristupačna osnovna zdravstvena skrb za sve ljude svijeta, kao i na pripreme za nositi se s budućim pandemijama.

Tijekom prvog kruga razgovora u tri godine za WHO, 194 zemlje članice raspravljat će o osnovnom pristupu zdravstvenoj skrbi za 8 milijardi građana svijeta i predstaviti svoj proračun za 2024.-2025. godinu.

Zdravstveno tijelo UN-a stavilo je na čekanje godišnju skupštinu zbog globalne pandemije koronavirusa te izbijanja majmunskih boginja.

WHO obilježava 75 godina od svog osnutka, tijekom kojih je globalni životni vijek dramatično porastao i postignut je veliki napredak u borbi protiv smrtnosti djece i zaraznih bolesti, kako je istaknuo Guterres.

– Kraj covida-19 kao globalne zdravstvene opasnosti nije samo kraj ružnog sna iz kojeg smo se probudili- rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Ovako više ne smijemo- rekao je Tedros.

– Sporazum o pandemiji koji države članice pregovaraju treba biti povijestan i promijeniti paradigmu javnog zdravlja i moramo prihvatiti da su naše sudbine povezane- rekao je Tedros.

Nacrt sporazuma o pandemijama trebao bi biti pripremljen do 2024. godine, a njegova je svrha brže suzbiti infekcije i pravednije distribuirati zaštitne materijale, cjepiva i lijekove.

– I dalje postoje velike razlike u pristupu zdravstvenim uslugama, između zemalja i zajednica te unutar njih- rekao je Tedros.

Nejednako pružanje zdravstvene zaštite između bogatih i siromašnih zemalja u središtu je ovogodišnjeg sastanka.

Očekuje se povećanje obveznih doprinosa država članica.

Do sada se WHO za mnoge svoje pothvate oslanjao na dobrovoljne priloge.

Pandemija covida-19 usmrtila je sedam milijuna ljudi u svijetu, prema službenim podacima, no stvarna brojka vjerojatno je bliža dvadeset milijuna umrlih, prema procjenama WHO-a

U svibnju je Tedros proglasio da covid-19 više nije globalna zdravstvena prijetnja.

 

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...